Αξιοποίηση του βασιλικού κτήματος στο Τατόι για την προσέλκυση τουριστών

0
14

Το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι θέλει να αξιοποιήσει Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων σε μια προσπάθεια να διεισδύσει σε μια αγορά περίπου 30 εκατ. τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται κάθε χρόνο τα πρώην παλάτια στην Ευρώπη.

Μάλιστα ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (ΟΡΣΑ) ολοκλήρωσε μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης, η οποία προβλέπει τη μετατροπή μεγάλου τμήματος σε μητροπολιτικό και περιαστικό πάρκο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, η μελέτη προβλέπει αξιοποίηση των 23.550 από τα 42.000 στρέμματα του κτήματος, τα οποία βρίσκονται εκτός της ζώνης απολύτου προστασίας της Πάρνηθας. Παράλληλα θα λειτουργήσουν μουσείο, ξενοδοχείο, κτηνοτροφικό πάρκο, ενώ τμήμα του κτήματος θα καλλιεργείται.

Στο μεταξύ, θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι, μετά από 40 χρόνια εγκατάλειψης, το σχέδιο αξιοποίησης ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου νομικού προσώπου, το οποίο θα ελέγχει τους τίτλους ιδιοκτησίας του πρώην βασιλικού κτήματος.

Το εγχείρημα πάντως δεν είναι εύκολο. Στα κυριότερα προβλήματα που υπονομεύουν την αξιοποίηση του κτήματος στο Τατόι συγκαταλέγεται η πλήρης εγκατάλειψη της πρώην βασιλικής κατοικίας, η εμπλοκή 5 – 6 διαφορετικών φορέων και οι αντιρρήσεις πολλών οικολογικών οργανώσεων.

Σχόλια