Ηνωμένα Έθνη: Ξεκινούν οι συνομιλίες για το Κλίμα στη Ντόχα του Κατάρ

1
42

Περίπου 17.000 άτομα θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Κλίμα που ξεκινούν σήμερα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Για δύο εβδομάδες θα συζητηθεί η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας για το Κλίμα, με τη μάχη μεταξύ φτωχών και πλουσίων χωρών να είναι εμφανέστερη από ποτέ.

Σημαντικό “αγκάθι” στις συνομιλίες είναι το ζήτημα των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, με τους πλούσιους να επιδιώκουν τη χρήση αχρησιμοποίητων μονάδων ETS για να αντισταθμίσουν την υποχρέωση μελλοντικών περικοπών στο διοξείδιο του άνθρακα και τους φτωχούς να κάνουν λόγο για αδικία και απροθυμία δέσμευσης.

Επίσης, ένα χρηματοδοτικό fund το οποίο προορίζεται για την ενίσχυση χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου εξαντλείται ως το τέλος του έτους, όπως και το Πρωτόκολλο του Κυότο που δεσμεύει τις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το Πρωτόκολλο του Κυότο τέθηκε σε ισχύ το 2005 και προβλέπει τη μείωση κατά πέντε τοις εκατό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ο στόχος θα έπρεπε να επιτευχθεί από το 2008 μέχρι το 2012.

Η ΕΕ τάσσεται υπέρ ενός πρωτοκόλλου το οποίο θα ισχύει μέχρι το 2020 και το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα ισχύσει και ένα νέο σύμφωνο για το κλίμα, το οποίο θα τηρούν οι αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες χώρες και θα προβλέπει την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πέρα από τις “καυτές” πατάτες των συνομιλιών, ορισμένοι συμμετέχοντες εκφράζουν ανησυχίες πως οι Καταριανοί, λόγω του συμφέροντος που έχουν για την προώθηση των ορυκτών καυσίμων ενδέχεται να μη στρέψουν τις συνομιλίες στην επιθυμητή κατεύθυνση.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα μαζευτούν –λέει- 17.000 τουρίστες (άσχετοι με το κλίμα, ως συνήθως) για να συζητήσουν. Αναρωτιέμαι για το CO2 ή για το CO$ ? Κατά τα άλλα το παγκόσμιο γνωστό χρήμα της ευπρεπούς τοκογλυφίας των γνωστών κύκλων επενδύεται για εκπαιδευτική εκδρομή των εν δυνάμει περιβαλλοντικών Γενίτσαρων στην Doha του Qatar. Ας δούμε στο τέλος και το αποτύπωμα άνθρακα (carbon footprint) των αεροπορικών μετακινήσεων των 17.000 “επιστημόνων εκδρομέων”. Καλό προσκύνημα λοιπόν στην νέα “Μέκκα του κλίματος”

Comments are closed.