«Πράσινα ηλεκτρονικά»: οι βαθμολογίες της Greenpeace

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σήμερα οι περισσότεροι από εμάς βασιζόμαστε σε έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες και φορητούς υπολογιστές. Ηλεκτρονικές συσκευές, απαραίτητες για τη δουλειά, αλλά και την ψυχαγωγία μας, για τις οποίες απαιτείται εν μέσω οικονομικής κρίσης να πληρώνουμε υψηλά χρηματικά ποσά. Πόσο ‘πράσινες’ όμως είναι αυτές οι συσκευές;

Ο οδηγός για πιο πράσινα ηλεκτρονικά της Greenpeace επιχειρεί να ενημερώσει τους καταναλωτές και μέσω αυτών να ασκήσει πίεση σε εταιρίες όπως π.χ. η Apple, η Sony, η Samsung, να βελτιώσουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Η βαθμολογία προκύπτει μετά από αυστηρή αξιολόγηση των εταιριών σε κατηγορίες όπως η ενέργεια και οι κλιματικές αλλαγές, η αποφυγή χρήσης τοξικών ουσιών, τα προγράμματα ανακύκλωσης και η βιώσιμη αλυσίδα παραγωγής.

Χάρη στη δική σας αποδοχή του Οδηγού, από το 2005 που ξεκινήσαμε τη δημοσίευση του μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει σημαντική πρόοδο, συχνά αλλάζοντας τα δεδομένα της βιομηχανίας ηλεκτρονικών προς το καλύτερο. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη νέα έκδοση του Οδηγού, έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μέχρι να εκμηδενιστούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο κλίμα του πλανήτη (και κατ’ επέκταση στις ίδιες μας τις ζωές).

Όλοι θέλουμε να χρησιμοποιούμε τις αγαπημένες ηλεκτρονικές συσκευές, θέλουμε όμως με τη χρήση τους να μην επιβαρύνουμε τον πλανήτη. Για αυτό και απαιτούμε από τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές στην παραγωγή τους.

Δείτε αναλυτικά το 18ο Οδηγό για πιο Πράσινα Ηλεκτρονικά της Greenpeace

Διαβάστε αναλυτικά τα κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογούμε τις εταιρίες.

Σχόλια