Ηλεία: καταγγελία για εργοστάσιο λιπασμάτων στον πολύπαθο Πηνειό

2
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σχέδια εγκατάστασης εργοστασίου λιπασμάτων κοντά στον ποταμό Πηνείο (Πηνειακός Λάδωνας), δυτικά από το χωριό Σιμόπουλο του Νομού Ηλείας καταγγέλλει η αναγνώστρια του econews Γ.Α.

Πρόκειται για μια καθαρά αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή στην οποία δεν υπάρχει μεταποιητική δραστηριότητα, εξαιρουμένης της μαρμαροποιίας και των αμμοληψιών στην κοίτη (οι οποίες δεν είναι σαφές αν τελούνται με περιβαλλοντικά κριτήρια).

Οι κάτοικοι φοβούνται ότι η εγκατάσταση βιομηχανίας λιπασμάτων θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον Πηνειό Ηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ο Πηνείος έχει υποστεί σοβαρή υποβάθμιση καθώς οι όχθες του σε διάφορα σημεία μετατράπηκαν σε χωματερές οικιακών απορριμμάτων, αλλά και επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Η ρύπανση κατά μήκος του Πηνειού έχει προκαλέσει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και κατά συνέπεια του κάμπου της Ηλείας.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα για τους υδάτινους πόρους στη χώρα μας η λεκάνη απορροής του ποταµού Πηνειού Ηλείας έχει ήδη υποστεί σημαντική μόλυνση, καθώς δειγµατοληψίες έδειξαν αυξηµένες συγκεντρώσεις νιτρικών τόσο στα επιφανειακά όσο και στα υπόγεια νερά λόγω γεωργικών δραστηριοτήτων.

Οι καταγγελίες για την υποβάθμιση του Πηνείου κάνουν επίσης λόγο για καταπατήσεις από τους αγρότες της περιοχής (πριν και μετα τις φωτιές του 2007), οι οποίοι καταστρέφουν με τις δραστηριότητές τους τις όχθες του πολύπαθου ποταμού.

econews

2 Σχόλια

  1. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι κυκλοφόρησε η είδηση αυτή εδώ και καιρό σαν φήμη. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα από την κυρία Α.Γ. για να αντιπαλέψουμε τέτοια σχέδια εν τη γενέσει τους. Η υπεύθυνη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας είναι το μόνο όπλο μας απέναντι στη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του τόπου μας. Θα ήθελα μια επικοινωνία για το θέμα. Ευχαριστώ!

    • Κυρία Γιαννοπούλου,
      έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν έχουμε επιπλέον πληροφόρηση για το ζήτημα.

Comments are closed.