Δεύτερο κρούσμα λύσσας – Συναγερμός στις Αρχές

0
8

Περιβάλλον  Ενέργεια Οικολογία:

Νέο κρούσμα λύσσας εντοπίστηκε σε ποιμενικό σκύλο στην περιοχή της Ιεροπηγής Καστοριάς, μετά τη λυσσασμένη αλεπού στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης.

Το δεύτερο κρούσμα εντοπίστηκε σε τσοπανόσκυλο σε ένα κοπάδι έξω από την Ιεροπηγή, κοντά στον μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, σε μια περιοχή μόλις 800 μέτρων από τα σύνορα με την Αλβανία.

Το σκυλί από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας παρουσίασε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και δάγκωσε σκυλιά καθώς και πρόβατα του κοπαδιού.

Το σκυλί θανατώθηκε από τον ιδιοκτήτη του, ενώ στάλθηκε άμεσα δείγμα σε διαπιστευμένο εργαστήριο για έλεγχο, όπου και απεδείχθη ότι  ήταν θετικό στον ιό της λύσσας.

Τα οχτώ σκυλιά και  δύο πρόβατα  τα οποία δαγκώθηκαν από το μολυσμένο σκύλο έχουν ήδη θανατωθεί και σήμερα πραγματοποιείται προληπτικός εμβολιασμός ποιμενικών σκύλων στην περιοχή.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι την ασθένεια  μετάφερε άρρωστο ζώο από τα όμορα κράτη Αλβανίας ή Σκοπίων.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ο συντονισμός των ενεργειών είναι μονόδρομος στον περιορισμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Παράλληλα όλοι φορείς συνέκλιναν στο ότι το πιο σημαντικό είναι να γίνει εμβολιασμός  όλων των ποιμενικών και κυνηγητικών σκύλων, σε γεωγραφική ζώνη έκτασης και βάθους 30 χλμ. από τα σύνορα της χώρας, καθώς και των αδέσποτων με υπευθυνότητα των δήμων.

Οι δήμοι θα πρέπει άμεσα να δημιουργήσουν καταφύγιο στο οποίο θα συλλέγονται τα ζώα, θα εμβολιάζονται, θα τσιπάρονται  και αν κρίνεται απαραίτητο θα τίθενται υπό παρακολούθηση, ανάλογα με την συμπεριφορά τους.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση συνεργείων περισυλλογής δειγμάτων  ζώων και αποστολής τους για έλεγχο, ενώ σε απόσταση 5 χλμ από την εμφάνιση του κρούσματος, δηλ. μεταξύ Ιεροπηγής-Κρυσταλοπηγής, θα απαγορευτεί το κυνήγι για 15 ημέρες.

Οι κυνηγοί είναι απαραίτητο να διαθέτουν βιβλιάριο υγείας των σκύλων τους, το οποίο θα αποδεικνύει ότι τα ζώα τους έχουν εμβολιαστεί για τη λύσσα και θα αποτελεί κριτήριο για την ανανέωση της άδειας κυνηγιού.

Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους,  ο Αντιπεριφρειάρχης θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχουν βιβλιάριο υγείας για τα σκυλιά τους και αυτό να αποτελεί κριτήριο για την καταβολή της επιδότησής που είναι να λάβουν τον προσεχή Δεκέμβριο.

«Οι  πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας θα πρέπει να  γνωρίζουν ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο και είναι σημαντικό όταν κάποιος  εντοπίσει ζώα με «περίεργη συμπεριφορά» ζωντανά ή νεκρά, όπως σκύλους, γάτες,  αγελαία/ημιάγρια βοοειδή, πρόβατα/αίγες, αλεπούδες, λύκους, τσακάλια, κουνάβια, νυφίτσες, ασβούς, νυχτερίδες, αγριόχοιρους κ.λπ, να  επικοινωνεί άμεσα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς  (24670 76023, 24670 21978), για την παραλαβή του δείγματος  και τον περαιτέρω απαραίτητο κλινικό έλεγχο», τόνισε σε  δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Σαββόπουλος.

«Ως Περιφερειακή Ενότητα θα προμηθευτούμε 1000 εμβόλια όπου με τη συνεργασία των Κτηνιάτρων της υπηρεσίας θα φροντίσουμε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εμβολιασμοί σε  ποιμενικούς σκύλους», κατέληξε.

Σχόλια