Υδρογονάνθρακες: σοβαρές επιφυλάξεις για τη δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με αφορμή την έναρξη των σεισμικών ερευνητικών δραστηριοτήτων του σκάφους «Nordic Explorer» της Petroleum Geo-Services, οι οργανώσεις MΟm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Tethys Research Institute και WWF Ελλάς απηύθυναν επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Λιβιεράτο και τον Υφυπουργό Ενέργειας, κ. Παπαγεωργίου.

Περιεχόμενο της επιστολής των τεσσάρων οργανώσεων είναι η διατύπωση των σοβαρών επιφυλάξεών τους ως προς την υιοθέτηση των διεθνώς αποδεκτών μέτρων, τα οποία θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στα κητώδη των ελληνικών θαλασσών.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται και στην επιστολή: «Δεδομένης της εξαιρετικής σημασίας του θέματος των σεισμικών ερευνών και των πιθανών επιπτώσεων στα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας, οι συνυπογράφουσες οργανώσεις τονίζουν ότι η υιοθέτηση διεθνώς αποδεκτών μέτρων, των οποίων η τήρηση πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά, πρέπει να αποτελεί βασικό συμβατικό όρο και υποχρέωση της αναδόχου εταιρίας. Σας καλούμε να μας γνωστοποιήσετε άμεσα, ποια ακριβώς είναι τα μέτρα προστασίας των θαλάσσιων κητωδών και συνολικά του θαλάσσιου περιβάλλοντος βάσει των οποίων διεξάγονται οι έρευνες από την Petroleum Geo-Services και ποιοι οι μηχανισμοί παρακολούθησης της εφαρμογής τους».

Δείτε την επιστολή εδώ.

Σχόλια