Το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία των ΗΠΑ πληρώνει η BP για τον Κόλπο του Μεξικού

0
31

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πρόστιμο μαμούθ αναμένεται να καταβάλλει ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP, που σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα  προχώρησε σε διακανονισμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, χωρίς ωστόσο να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Ειδικότερα, όπως δήλωσαν στο Reuters έγκυρες πηγές, η BP συμφώνησε να δηλώσει ένοχη για την έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon και να καταβάλλει το υψηλότερο πρόστιμο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον όρο ότι θα απαλλαγεί από μελλοντικές ποινικές διώξεις. Το ακριβές χρηματικό ποσό δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το ρεκόρ υψηλότερου προστίμου το κατέχει η φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc, που το 2009 πλήρωσε 1,3 δισ. δολάρια για διαφημιστική απάτη σε σχέση με το παυσίπονο Bextra.

Η BP πάντως δεν παραδέχεται επίσημα ότι έχει καταλήξει σε τελική συμφωνία με την Αμερικανική Δικαιοσύνη αλλά επισημαίνει ότι απλά βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στις 20 Απριλίου του 2010 σκότωσε 11 εργάτες και προκάλεσε τη χειρότερη οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε ποτέ στις ΗΠΑ.

econews

Σχόλια