Προκαταρκτική έρευνα για τον φονικό ιό στη Θεσσαλονίκη

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά τον θάνατο τεσσάρων νεογνών που νοσηλεύονταν στη νεογνολογική κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη έδωσε ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Λάμπρο Τσίγκα, ώστε να διαπιστωθεί αν οι θάνατοι οφείλονται σε αμέλεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής.

Δύο από τα τέσσερα νεογέννητα είχαν προσβληθεί από τον πολυανθεκτικό και ιδιαίτερα τοξικό μικροοργανισμό κλεμπσιέλλα, ενώ πανικό έχει προκαλέσει η είδηση ότι άλλα έξι νεογνά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο προσβλήθηκαν από τον ίδιο ιό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, στην κλινική έγινε δύο φορές απολύμανση την Τρίτη, ενώ τα νεογνά που έχουν προσβληθεί από κλεμπσιέλλα νοσηλεύονται στην απομόνωση.

Με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου αλλά και κλιμακίου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η κλινική δεν θα κλείσει, ωστόσο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει δοθεί προληπτικά αντιβίωση σε πολλά από τα 32 νεογνά που νοσηλεύονται εκεί.

Η κατάσταση θα επανεξεταστεί σήμερα, ενδεχομένως να γίνει και νέα, τρίτη στη σειρά απολύμανση του χώρου.

Σημειώνεται ότι η κλεμπσιέλλα είναι ένα πολυανθεκτικό, παθογόνο, πολυμεταδοτικό μικρόβιο, που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις.

Πρόκειται για μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που «χτυπά» ιδιαίτερα επιβαρυμένους οργανισμούς.

Σχόλια