Πετρέλαιο θέρμανσης: δυο εμπόδια στη χορήγηση του επιδόματος

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Λύση στα προβλήματα που μπλοκάρουν τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αναζητά η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας.

Τα προβλήματα αφορούν τους πολίτες που δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση το 2012, καθώς και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και έχουν αυτόνομη θέρμανση.

Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα που προκύπτει είναι πώς θα αποδείξουν οι συγκεκριμένοι πολίτες ότι δικαιούνται το επίδομα, από τη στιγμή που δεν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία για τα ετήσια εισοδήματά τους στα αρχεία της ΓΓΠΣ. (Διαβάστε εδώ ποιά είναι τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης)

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά που κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και έχουν αυτόνομη θέρμανση, δεδομένου ότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα, δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόλις υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την χορήγηση της επιστροφής φόρου του πετρελαίου θέρμανσης θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να καταγραφούν οι δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος.

Στην αίτηση που θα συμπληρώνει κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναγράψει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του, στον οποίο θα γίνεται η σταδιακή πίστωση του ποσού του επιδόματος.

Σημειώνεται ότι για το επίδομα θέρμανσης έχει εγγραφεί κονδύλι 270 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Κάθε επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται στον δικαιούχο 10 με 15 μέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν τα πρώτα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σχόλια