Το πετρέλαιο θέρμανσης "βυθίζεται" – Στροφή σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

0
2

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πτώση της τάξης του 90% καταγράφει φέτος η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος την ώρα που ενισχύεται η ζήτηση για φυσικό αέριο, κλιματιστικά, πέλετ, ξύλα και άλλες μορφές θέρμανσης.

Παράλληλα, τα συμβόλαια σύνδεσης με το φυσικό αέριο, όπως γνωστοποιεί η ΕΠΑ Αττικής, κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 25% το τετράμηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου.

Οι καταναλωτές στρέφονται και στα κλιματιστικά καθώς η η τελική τιμή της κιλοβατώρας είναι κατά 40% περίπου χαμηλότερη από την τιμή του πετρελαίου (0,0786 ευρώ ανά κιλοβατώρα vs. 1,355 ευρώ ανά λίτρο).

Σημειώνεται πως η μετατροπή σε φυσικό αέριο για μια πολυκατοικία 13 διαμερισμάτων έχει κόστος 4.500 ευρώ και χρόνο απόσβεσης περίπου ένα έτος, δηλαδή από τον πρώτο κι όλας χρόνο.

Η ΕΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει χρηματοδοτικά προγράμματα με δυνατότητα αποπληρωμής σε 18 ή 30 διμηνιαίες δόσεις, για λέβητες με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 140.000 kcal/h και μέχρι ποσού 12.300 ευρώ.

Ταυτόχρονα, προσφέρει δωρεάν τα τέλη σύνδεσης για κεντρικές θερμάνσεις (αξία έκπτωσης 775 ευρώ) κτιρίων με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 140.000 kcal/h ή για συνδέσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 170.000kcal/h ανά νέο παροχετευτικό αγωγό.

Σχόλια