Βιοκλιματική ανάπλαση στο Μαρούσι: Υπεγράφη η σύμβαση – Ξεκινούν οι εργασίες

0
106

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η βιοκλιματική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου Αμαρουσίου καθώς υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, η σύμβαση του έργου, προϋπολογισμού 7,2 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ‘πράσινες’ παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Αττική και αφορά στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου, τις περιμετρικές οδούς και τους σημαντικούς ανοικτούς δημόσιους χώρους. Οι δρόμοι από τους οποίους θα ξεκινήσει η ανάπλαση είναι η οδός Ερμού, η οδός Δήμητρος, η οδός Πλαστήρα, η οδός Διονύσου, η οδός Μητροπόλεως και από ανοικτούς χώρους η πλατεία Αγίας Λαύρας.

Απώτερος στόχος είναι η μετατροπή του ιστορικού κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου σε μητροπολιτικό κέντρο όλων των βορείων προαστίων, ενώ η οδός Μητροπόλεως και η Πλατεία Αγίας Λαύρας θα λειτουργούν, ως πύλες του κέντρου αυτού. Πρώτα από όλα όμως το κέντρο του Αμαρουσίου πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ως χώρος εμπορικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και ως χώρος συνάντησης και αναψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών. Η μελέτη βασίζεται σε αρχές, τόσο βιοκλιματικές, όσο και αρχιτεκτονικές, οι οποίες διέπουν όλο το σχεδιασμό και την οργάνωση των έργων.

Βιοκλιματική ανάπλαση Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου

Κύρια στάδια του έργου
Φθινόπωρο του 2008 – αρχική διεκδίκηση του έργου
Φεβρουάριος 2009 – έγκριση χρηματοδότησης από Νομαρχία Αθηνών
Νοέμβριος του 2009 – σε ισχύ η δημόσια διαβούλευση
Ιούλιος 2009 – παρουσίαση μελέτης
Ιούνιος 2010 – υπογραφή πρώτης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και της Νομαρχίας Αθηνών
Ιανουάριος 2012 – ένταξη χρηματοδότησης έργου, προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του Ε.Σ.Π.Α
Απρίλιος 2012 – ολοκλήρωση δημοπράτησης και ανακήρυξη προσωρινού μειοδότη
Νοέμβριος 2012 – τελική υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με Περιφέρεια Αττικής και έναρξη κατασκευής έργου.

Χαρακτηριστικά του έργου
Η βιοκλιματική ανάπλαση στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη που σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς, προβλέπει τη χωροθέτηση βασικών δραστηριοτήτων και την ορθή επιλογή υλικών και δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών. Οι παρεμβάσεις που προβλέπει η ανάπλαση αφορούν στη διαμόρφωση των οδικών αξόνων, την ανάδειξη των εισόδων στη πόλη, την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, αλλά και παρέμβαση στα κτιριακά μέτωπα.

Οι βασικοί άξονες της παρέμβασης θα αναπτυχθούν στο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων, και συγκεκριμένα των οδών Ερμού, Δήμητρος, Πλαστήρα, Διονύσου, Μητροπόλεως, Παναθηναίων, Διάμεση και Βασιλίσσης Σοφίας. Επίσης, και στα βασικά οδικά σημεία πρόσβασης προς το Κέντρο, στην Πύλη του Η.Σ.Α.Π και στην Πλατεία Αγίας Λαύρας.

Επίσης, προβλέπει την εγκατάσταση ομοιογενή και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού, την εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, τη σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων, την ενίσχυση της φύτευσης, καθώς και κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας, τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, τη λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, τη βελτίωση του συστήματος στάθμευσης, την ορθολογική διαχείριση των χώρων και τη μετρήσιμη βιοκλιματική παρέμβαση. Υπηρετώντας τις αρχές της βιοκλιματικής ανάπλασης επιτυγχάνεται η βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, η επέμβαση στην τοπική ρύπανση, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκού μικροπεριβάλλοντος.

Η κεντρική ιδέα των μελετητών είναι η δημιουργία τεσσάρων σημείων κόμβων που θα συνδεθούν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: Τη γη, το νερό, τον αέρα και τον ήλιο.

Η μορφή που θα έχει το κέντρο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση θα περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία όπως:
-Η οριοθέτηση – ανάδειξη των εισόδων του εμπορικού κέντρου, με κατασκευή Πυλών
-Η Ενιαία μορφολογία της όψης των κτιρίων
-Η Ενιαία επίστρωση δαπέδου
-Η παρουσία Φωτοβολταϊκών στοιχείων, πίδακες νερού, εναλλάκτες αέρα
-Η Δημιουργία τοποσήμων
-Η εγκατάσταση μοντέρνου αστικού εξοπλισμού
Ενώ προβλέπεται επίσης και η ανακατασκευή και επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας

Κύριοι στόχοι ανάπλασης:
-Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού.
-Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
-Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.
-Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της, στοιχείο που σήμερα λείπει και αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
-Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή.
-Η διαφύλαξη και γιατί όχι, και η αύξηση την αξία της γης.

Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αμαρουσίου

Σχόλια