Αθήνα: ξεκινάει με πεζοδρομήσεις η ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου

0
50

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Προχωράει η πεζοδρόμηση των δρόμων που περικλείουν την υποβαθμισμένη πλατεία Θεάτρου στην Αθήνα , έπειτα από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και στο πλαίσιο του έργου ανάπλασης της πλατείας που υλοποιεί η «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ).

Ειδικότερα, θα πεζοδρομηθούν οι οδοί Θεάτρου και Διπλάρη και οι δύο οδοί εκατέρωθεν της Διπλαρείου Σχολής.

Συγκεκριμένα, η πρόταση ανάπλασης φιλοδοξεί να μετατρέψει την Πλατεία Θεάτρου σε «κρυμμένο κήπο» και να συντελέσει στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας και την ανάδειξη των κτιρίων της περιοχής.

Η ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης στην πλατεία Θεάτρου προγραμματίζεται για το 2013.

Για την ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Θεάτρου θα υλοποιηθεί η βραβευμένη με το πρώτο βραβείο πρόταση, που κατατέθηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» από τους Ματθαίο Παπαβασιλείου και Βαλεντίνα Καρβουντζή.

Η πρόταση προβλέπει τη μεταμόρφωση της πλατείας Θεάτρου, επιφάνειας 1,5 στρέμματος, σε μικρό κρυμμένο κήπο, στρωμένο με πατημένο χώμα, φυτεμένο και στις τρεις διαστάσεις του και εναρμονισμένο με την ιστορία της περιοχής.

Τα έργα ανάπλασης σκοπεύουν επίσης στην ανάδειξη των καταλοίπων του Θεμιστόκλειου τείχους και του τείχους Χασεκή, ανάμεσα στα οποία θα βρίσκεται η είσοδος στην πλατεία.

Προβλέπεται επίσης ένα γραμμικό κανάλι ανακυκλούμενου νερού, αλλά και ένα μικρό αμφιθέατρο για ξεκούραση των επισκεπτών.

Τέλος θα τοποθετηθεί ένα μεταλλικό δικτύωμα με αναρριχητικά φυτά στις νότιες και δυτικές όψεις της πλατείας.

Η ανάπλαση θα ολοκληρωθεί με την πεζοδρόμηση των δρόμων εκατέρωθεν της Διπλαρείου Σχολής, καθώς και των οδών Διπλάρη και Θεάτρου, ενώ θα διαμορφωθεί και η οδός Σωκράτους από την Ευριπίδου ως τη Σοφοκλέους.

Η χρηματοδότηση του έργου και της οριστικής μελέτης θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός για την ανάπλαση έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβριο του 2010.

Σχόλια