Καιρός: επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης, με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και ενισχυμένους νότιους ανέμους στα πελάγη που θα φτάσουν τοπικά και τα 8 μποφόρ.

Ήδη απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων στη δρομολογιακή γραμμή μεταξύ Κυλλήνης -Ζακύνθου, λόγω των ισχυρών ανέμων στο Ιόνιο, που φτάνουν ως και τα 9 μποφόρ.

Επιπλέον, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων ανοιχτού Τύπου στη γραμμή Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, το πρωί της Πέμπτης τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, βαθμιαία τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και βόρεια), την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο.

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από το απόγευμα στη Θράκη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στα βόρεια τμήματα των Κυκλάδων.

Ειδικά για την Αττική, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κυρίως στα δυτικά, το μεσημέρι και το απόγευμα. Ύφεση του καιρού αναμένεται από το βράδυ και από τα δυτικά.

Την Παρασκευή έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στα Δωδεκάνησα, βαθμιαία όμως και εκεί θα εξασθενήσουν.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων.

Ειδικότερα:

-Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

-Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ενημερωθείτε για τον καιρό στο econews.gr

Σχόλια