Επικίνδυνα χημικά χωρίς κανέναν έλεγχο στην Ευρώπη

1
103

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πάνω από χίλιες δυνητικά επικίνδυνες ουσίες, που εντοπίζονται σε καλλυντικά και οικιακά καθαριστικά, κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς να υπόκεινται σε ελέγχους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κοινή μελέτη της ΜΚΟ «ClientEart» και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τα χημικά έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ό,τι αφορά των έλεγχο των βιομηχανιών.

Στην Ευρώπη κυκλοφορούν περισσότερα από 30.000 χημικά που δεν υπάγονται σε ρυθμιστικούς ελέγχους και πολλά εξ αυτών δυνητικά απειλούν την υγεία των καταναλωτών.

«Συνήθως οι πληροφορίες που καταχωρούνται στο σύστημα είναι ελλιπείς, λανθασμένες και άσχετες. Ως εκ τούτου, περίπου 1.500 δυνητικά πολύ επικίνδυνες χημικές ουσίες συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά», επισημαίνεται στη μελέτη.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών, με έδρα το Ελσίνκι, υποστηρίζει ότι με την Οδηγία REACH, που θεσπίστηκε το 2007 με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την αγορά, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε επίπεδο ασφάλειας.

Ο κύριος ρόλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Χημικών είναι η επιβολή της σχετικής νομοθεσίας, κάτι για το οποίο είναι επίσης υπεύθυνη η Κομισιόν, τα κράτη μέλη, οι βιομηχανίες και οι κοινωνικοί εταίροι.

«Συμφωνούμε ότι η εφαρμογή της Οδηγίας REACH μπορεί να βελτιωθεί», καταλήγει η Υπηρεσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Αν και ο REACH είναι προς την σωστή κατεύθυνση, είναι γραμμένος στα μέτρα μόνο μεγάλων εταιριών με εξιδεικευμένα εργοστάσια παραγωγής ή επεξεργασίας χημικών προϊόντων. Μια μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορεί να τον αντέξει ως νόμο. Συγκεκριμένα είναι ζήτημα εάν 1 -2 ελληνικές εταιρίες μπορούν να τον εφαρμόσουν όπως έχει γραφτεί. Καθαρά από οικονομικής άποψης. Και αυτές εξειδικεύονται στα προϊόντα που παράγουν.
  Το παρόν «άρθρο» προκαλεί τρομολαγνεία χωρίς λόγο. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν από τις αρχές του 2007 ενημερωθεί ότι εώς το 2016 θα εφαρμωστεί ο νόμος σε όλες τις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης και ότι οφείλουν να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις του. Μη συμμόρφωση με τους κανόνες => λουκέτο.
  Όλες οι χημικές ουσίες έχουν τα safety data τους, τον τρόπο χρήσης, τον τρόπο φύλαξης και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται τυχόν ατύχημα με την συγκεκριμένη ουσία.
  Ο νόμος στα ελληνικά βρίσκεται εδώ:
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:396:0001:0849:EN:ΠΔΦ
  Πρώτα να ενημερωνόμαστε για κάτι και μετά να τρομοκρατούμε τον κόσμο.

  Επίσης να επισημάνω ότι αυτά τα βήματα που μηδενίζεται, γίνονται.

Comments are closed.