Ποδήλατο: ειδικές λωρίδες και κράνη σώζουν ζωές – Έρευνες

0
19

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Έρευνα που διεξήχθη στις πόλεις Τορόντο και Βανκούβερ του Καναδά έδειξε πως οι ποδηλατολωρίδες στους δρόμους κυκλοφορίας οχημάτων περιορίζουν τον κίνδυνο τραυματισμού των ποδηλατών κατά 50%, ενώ οι ειδικά διαμορφωμένες, ξεχωριστές ποδηλατολωρίδες κατά 90%.

Η έρευνα θα ενισχύσει τα επιχειρήματα όσων προωθούν τη δημιουργία ειδικών λωρίδων αφιερωμένων στα ποδήλατα καθώς μέχρι σήμερα οι συγκοινωνιολόγοι πρέσβευαν την άποψη ότι οι αναβάτες γίνονται καλύτεροι όταν μαθαίνουν να οδηγούν δίπλα σε αυτοκίνητα!

Σε χωριστή έρευνα που έγινε πάλι στον Καναδά αποδείχτηκε πως οι ποδηλάτες που δεν φορούν κράνος διατρέχουν τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι ακόμα και θανάτου.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Ναβ Περσό, γιατρός και ερευνητής του νοσοκομείου Σεντ Μάικλ του Τορόντο “κάθε χρόνο στον Καναδά χάνουν τη ζωή τους 70 ποδηλάτες και η έρευνα έδειξε πως 20 από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι αναβάτες φορούσαν κράνος”.

Μάλιστα, η έρευνα έδειξε πως το 77% των θανάτων προκλήθηκε σε σύγκρουση με αυτοκίνητα και ότι για τη σύγκρουση ευθύνονταν οι ποδηλάτες σε ποσοστό μόλις 10%, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη δημιουργίας χωριστών ποδηλατολωρίδων στις πόλεις.

econews

Σχόλια