«Ασφυξία» στην ενεργειακή αγορά

0
8

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει στην ενεργειακή αγορά η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία προσφυγής στον τραπεζικό δανεισμό και η αντίθεση της ΔΕΗ στο μοντέλο που επεξεργάζεται η ΡΑΕ για τη λειτουργία της αγοράς μετά το 2013, ανέδειξαν οι φορείς  κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα του συνέδριου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012» που διοργανώνει το ΙΕΝΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προετοιμάζει το υπουργείο με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς, τον εξορθολογισμό στις ταρίφες των ΑΠΕ και το κόστος ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια, ο κ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις το 2012.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης, επισήμανε ότι το θέμα της ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς οι συνολικές οφειλές του Λειτουργού και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς προς τους παραγωγούς από συμβατικές μονάδες και ΑΠΕ έχει φτάσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Ως εκ τούτου οι παραγωγοί ΑΠΕ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και δεδομένου ότι τα τοκοχρεωλύσια λήγουν στο τέλος του έτους, αναμένεται να προκληθεί πανικός στις τράπεζες.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, ζήτησε λιγότερες παρεμβάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στη χονδρεμπορική αγορά, γιατί έτσι, κατά την άποψή του, θα  λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός.

Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι η ΔΕΗ δεν συμφωνεί με το μοντέλο ΝΟΜΕ που προωθεί η ΡΑΕ και έχει ως πρότυπο το αντίστοιχο γαλλικό, καθώς αντιβαίνει στην ελεύθερη αγορά αφού περιλαμβάνει ρυθμιζόμενες παρεμβάσεις, ενώ δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς.

Σχόλια