Οι καπνιστές λείπουν συχνότερα από τη δουλειά τους – Κοστίζουν δισεκατομμύρια

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δυο με τρείς ημέρες περισσότερο λείπουν από τη δουλειά τους οι καπνιστές, σε σχέση με τους συναδέλφους τους που δεν καπνίζουν, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν 29 ανεξάρτητες μελέτες οι οποίες διεξήχθησαν την περίοδο 1960 – 2011 σε Ευρώπη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Ιαπωνία, με συνολικό δείγμα 71.000 δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Στις μελέτες οι υπάλληλοι ανέφεραν τη σχέση τους με το κάπνισμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ιατρικά αρχεία και αρχεία από την εργασία τους για να διαπιστωθεί πόσο συχνά έλειπαν από τη δουλειά τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές οι καπνιστές είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να λείψουν από τη δουλειά τους συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Εκτός αυτού, οι καπνιστές έλειπαν από την εργασία τους κάθε χρόνο κατά μέσο 2,7 ημέρες περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι που είχαν κόψει το κάπνισμα έλειπαν από τη δουλειά τους λιγότερο συγκριτικά με τους καπνιστές και περισσότερο συγκριτικά με τους υπαλλήλους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ τους.

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας προκύπτει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η απουσία από την εργασία λόγω του καπνίσματος κοστίζει στην οικονομία 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, την περίοδο 2000 με 2004 το κάπνισμα κόστισε στις ΗΠΑ 193 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, κυρίως λόγω της απουσίας και της μειωμένης παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρακινήσουν τις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για τη διακοπή του καπνίσματος καθώς, όπως αποδείχθηκε, οι υπάλληλοι που απαλλάσσονται από το τσιγάρο απουσιάζουν λιγότερο από τους καπνιστές.

econews

Σχόλια