Φωτοβολταϊκά: καταγγελίες για εκμετάλλευση των καταναλωτών από τη ΔΕΗ

4
84

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δεκάδες καταγγελίες έχει λάβει η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), σχετικά με μεθόδευση της ΔΕΗ για αιφνιδιαστική μείωση της τιμής αγοράς της κιλοβατώρας (Kwh) από καταναλωτές, από 0,55 σε 0,25 ευρώ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Όπως αναφέρει η καταναλωτική οργάνωση, επειδή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνεπάγεται μία σημαντική δαπάνη για τους καταναλωτές, που συχνά καλύπτεται από τη λήψη δανείου, κρίσιμο για την απόφασή τους είναι η τιμή αγοράς, που συμφωνούν στις συμβάσεις συμψηφισμού, που συνάπτουν με τη ΔΕΗ.

«Οι σχετικές συμβάσεις συμψηφισμού, που είχαν συνάψει οι καταναλωτές, μέχρι και αρχές Αυγούστου 2012, προέβλεπαν τιμή 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh).

Ωστόσο, στις συμβάσεις αυτές δεν γινόταν καμία σαφής αναφορά ότι η τιμή αυτή δεν ισχύει, εφόσον η ενεργοποίηση της σύμβασης γίνει μετά από έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, οπότε εφαρμόζεται η τρέχουσα τιμή», αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Το αποτέλεσμα είναι πολλοί καταναλωτές να αντιμετωπίσουν, όλως αιφνιδιαστικά, μία τεράστια μείωση της τιμής της Kwh από 0,55 σε 0,25 ευρώ, καθώς με Υπουργική Απόφαση της 10ης Αυγούστου, ισχύει νέα μειωμένη τιμή. Τούτο δε, έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές αυτοί να είναι εκτεθειμένοι πλέον σε σοβαρές δανειακές υποχρεώσεις».

Σημειώνεται πως οι συμβάσεις συμψηφισμού που είχαν υπογραφεί μέχρι 31 Ιουλίου 2012 τιμολογούνταν με 0,495€/Kwh και ισχύουν κανονικά έως και σήμερα αφού δεν έχει παρέλθει το χρονικό όριο των έξι μηνών για την ενεργοποίηση του έργου (στα τέλη Ιανουαρίου 2013).

Ουσιαστικά η τιμή πώλησης 0,25 €/Kwh αφορά όσους επενδυτές υπέγραψαν, εν γνώση, τους σύμβαση συμψηφισμού από 1η Αυγούστου και μετά.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τη ΔΕΗ να τηρήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τους καταναλωτές και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να εισηγηθεί την αναδιατύπωση των συμβάσεων, ενώ ζητά από τους καταναλωτές να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές για την προστασία των συμφερόντων τους.

4 Σχόλια

 1. Το άρθρο σας δυστυχώς θέλει πολύ σημαντικές διορθώσεις…
  Οι συμβάσεις συμψηφισμού που είχαν υπογραφεί μέχρι 31/7/2012 τιμολογούνταν με 0,495 και ισχύουν κανονικά έως και σήμερα αφού δεν έχει παρέλθει το χρονικό όριο των 6μήνων για την ενεργοποίηση του έργου.
  Ουσιαστικά η τιμή πώλησης 0,25 αφορά όσους επενδυτές υπέγραψαν, εν γνώση, τους σύμβαση συμψηφισμού από 1/8/2012 και μετά.
  Σας παρακαλώ πολύ να είστε πιο προσεκτικοί σε ότι γράφεται γιατί δημιουργούνται τεράστιες παρανοήσεις.

  • Κύριε Βλάχε,
   σας ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις.
   Το άρθρο μεταφέρει τις απόψεις της ΕΚΠΟΙΖΩ.
   Το σχόλιό σας διασταυρώθηκε και περιλήφθηκε ως σημείωση στο άρθρο.

   Η συντακτική ομάδα του econews.

 2. Από πότε οι επενδυτές έγιναν καταναλωτές. Το ΕΚΠΟΙΖΩ σαν Ένωση Καταναλωτών θα έπρεπε να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των καταναλωτών την ΔΕΗ και όχι τα συμφέροντα αυτών που έχουν κάνει το ρεύμα πανάκριβο.

 3. Promitheus,

  Με θλίβει που σήμερα το 2012 μπορεί κάποιος να σκέφτεται τόσο στενά και απόλυτα.
  Η αμάθεια είναι καλύτερη από την ημιμάθεια, όχι όμως και από μια σφαιρική άποψη.

Comments are closed.