Αειφόρος ανάπτυξη στη Μεσόγειο: δέσμευση από την Αθήνα για ενίσχυση των προσπαθειών

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πάνω από 120 βουλευτές, δημοσιογράφοι και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων από 22 χώρες της Μεσογείου συναντήθηκαν στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2012 στην Αθήνα και δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειες τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη στην περιοχή.

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνάντηση Κοινοβουλευτικών της Μεσογείου μετά τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης όπου εκπροσωπήθηκαν όλες οι παράκτιες χώρες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρώ-μεσογειακού προγράμματος Horizon 2020 το οποίο συντονίζει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω του Καθηγ. Μιχ. Σκούλλου και διοργανώθηκε από το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE).

Την πρώτη ημέρα (22 Οκτωβρίου), στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Υδάτων και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο κ. Stefan Schennach o οποίος τόνισε τη σημασία του Horizon 2020 ως συνδετικού δεσμού πολλών προσπαθειών και έργων που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην περιοχή στο επίπεδο τόσο της κατάρτισης όσο και των άμεσων επενδύσεων σε υποδομές (βιολογικούς καθαρισμούς, μονάδες αφαλάτωσης κλπ.)για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Καθηγ. Μιχ. Σκούλλος τόνισε ότι «Αυτή τη στιγμή υφίστανται στη Μεσόγειο πολλοί σημαντικοί διακρατικοί και μη κυβερνητικοί θεσμοί με μεγάλο δυναμισμό και δυνατότητες. Παρόλα αυτά, οι θεσμοί αυτοί δεν αξιοποιούνται επαρκώς από τις Κυβερνήσεις για τον συντονισμό των εθνικών στρατηγικών με τις περιφερειακές προτεραιότητες» και κάλεσε τους Βουλευτές να δραστηριοποιήσουν τα Κοινοβούλιά τους.

Την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου η συνάντηση φιλοξενήθηκε από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής μετά από πρόσκληση της κυρίας Θεοδώρας- Διονυσίας Αυγερινοπούλου, η οποία προήδρευσε σε μια κατάμεστη Συνεδρίαση όπου συμμετείχαν τόσο οι Βουλευτές της Επιτροπής όσο και Βουλευτές από την Αίγυπτο, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ιορδανία, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Τυνησία και την Παλαιστίνη.

Η κα. Αυγερινοπούλου στο χαιρετισμό της πρότεινε τη δημιουργία πλατφόρμας επιστημονικής υποστήριξης των περιβαλλοντικών αποφάσεων της Βουλής, πρόταση η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο όπως προέκυψε από την απογευματινή συνεδρίαση του Κύκλου των Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMPSUD). Επιπλέον η κα. Αυγερινοπούλου, επανέφερε ως μέσο-μακροπρόθεσμο στόχο την υπογραφή ενός πρωτοκόλλου για την προστασία των θαλασσών ως παραρτήματος του Δικαίου των Θαλασσών των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS).

Τη Συνεδρίαση της Επιτροπής, άνοιξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Κούρκουλας ο οποίος τόνισε ότι «Η υιοθέτηση της Στρατηγικής για το Νερό στη Μεσόγειο, στην εκπόνηση της οποίας η χώρα μας είχε σημαντική συμβολή, τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε διαδικαστικό επίπεδο, αποτελεί μία σημαντική εκκρεμότητα, η οποία θα πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να σημειωθεί εγκαίρως πρόοδος και στο συναφές Σχέδιο Δράσης».

Η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κα. Μαρία Ευαγγελίδου υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στο Μεσογειακό σκέλος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Νερό, που στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας όλων των εταίρων για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας και των στόχων της Παγκόσμιας Συνόδου για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ύδρευση και την υγιεινή, καθώς και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Συνεχίζοντας, ο Καθηγ. Μιχ. Σκούλλος έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης με έμφαση σε θέματα διαχείρισης υδάτων και συμπλήρωσε ότι παράλληλα με την ανάγκη ολοκλήρωσης και υπογραφής της Μεσογειακής Στρατηγικής για το Νερό, πρέπει να ολοκληρωθεί και η Μεσογειακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη για την οποία το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη μέσα από το Δίκτυο MedIES (Μεσογειακή Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον και την Αειφορία) κάνει συστηματικές προσπάθειες. Προσκάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις του Νότου να υπογράψουν τη συνθήκη του Aarhus για την πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για περιβαλλοντικά θέματα.

Από τον κύκλο του COMPSUD, πάνω από 20 Βουλευτές έλαβαν το λόγο και ανέφεραν τις εθνικές προσπάθειες για την ανατροπή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος της Μεσογείου ενώ υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας των χωρών στο θέμα του περιβάλλοντος. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη προσπάθειες τους στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 με απώτερο στόχο την προστασία της Μεσογείου.

Το λόγο έλαβαν ακόμη ο Πλοίαρχος κ. Λαγουρός εκπροσωπώντας τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουσουρούλη, ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο κ. Ορφανός, ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου κ. Γεροντόπουλος, η απερχόμενη Πρόεδρος του Κύκλου των Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMPSUD) κα. Παναρίτη καθώς και πληθώρα Ελλήνων Βουλευτών.

Η διήμερη συνάντηση ολοκληρώθηκε στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου έλαβε χώρα η Συνεδρία για την «Διασύνδεση της Επιστήμης με τη λειτουργία των Κοινοβουλίων» και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κύκλου των Βουλευτών της Μεσογείου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (COMPSUD) όπου αναδείχτηκε το νέο Προεδρείο του Κύκλου. Την απερχόμενη κα Παναρίτη, πρώην Βουλευτή Επικρατείας, διαδέχτηκε η κα. Αυγερινοπούλου, και Αντιπρόεδροι αναδείχτηκαν ο κ. Antonio Ramos Preto Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Πορτογαλικής Βουλής και ο Μαροκινός Βουλευτής Mohammed Ameur, πρώην Υπουργός.

Σχόλια