CISD: ιδρύθηκε παρατηρητήριο πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη

2
86

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το CISD, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 2012 με σκοπό να στηρίξει τον πολίτη στις διεκδικήσεις του για μια ανάπτυξη που θα εγγυάται βιώσιμη οικονομία, κοινωνική συνοχή και προστασία του περιβάλλοντος.
Αποτελεί για τον Πολίτη, εργαλείο:

*Έρευνας (με συγκέντρωση σφαιρικής πληροφορίας και επεξεργασία της από έγκυρους εμπειρογνώμονες),

*Εντοπισμού κρίσιμων προβλημάτων σε όλα τα πεδία και επίπεδα που αφορούν στην αειφόρο ανάπτυξη (οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον),

*Επιθεώρησης & Ελέγχου των πράξεων και πρακτικών της Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα με τη συμμετοχή εξειδικευμένων, ανεξάρτητων επιστημόνων και κυρίως

*Σύνθεσης και προτάσεων προοπτικής με την ανοικτή συμμετοχή ευαισθητοποιημένων πολιτών που συνεχίζουν να ελπίζουν, και να αγωνίζονται !

Λειτουργεί και δρα με βάση το Πλαίσιο Αρχών και το Καταστατικό του, με σκοπό τη διασφάλιση ενός υψηλής ποιότητας και υγιούς περιβάλλοντος και την προστασία του Φυσικού, Κοινωνικού και Οικονομικού Περιβάλλοντος, από όποια δυσμενή ανθρωπογενή επίδραση, είτε αυτή έχει ήδη εκδηλωθεί είτε αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο.

Στο πλαίσιο αυτό, το CISD, παρακολουθεί με προσοχή την επικαιρότητα με σκοπό να παρεμβαίνει αποτελεσματικά, με ρεαλιστικές προτάσεις.

Για την ενημέρωσή σας, επισυνάπτουμε τις θέσεις του CISD επί του Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών, υπό τον τίτλο «άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», με το οποίο καλείται η Βουλή να κυρώσει το πωλητήριο, δια της πράξης νομοθετικού περιεχομένου των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Το CISD θεωρεί ότι σε ένα περιβάλλον βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, υψηλής ανεργίας και μεγάλης αβεβαιότητας είναι προφανώς επιβεβλημένη η υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με σκοπό το «νοικοκύρεμα» της χώρας μας, μεταρρυθμίσεων οι οποίες αφενός θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και προστασία του περιβάλλοντος αφετέρου θα περιφρουρήσουν τους πυλώνες αυτούς της αειφόρου ανάπτυξης από κάθε έκπτωση.

Υποστηρίζει ωστόσο, ότι σε καμιά περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας δεν νοείται να οικειοποιείται τη Δημόσια περιουσία και να γίνεται ιδιοκτήτης της, με ευνοϊκούς, μάλιστα, προνομιακούς όρους που καταστρατηγούν κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος, καθώς μία από τις βασικές αιτίες της υποβάθμισης, φθοράς και παρακμής του Δημόσιου τομέα, είναι η άμεση και έμμεση σχέση συναλλαγής με τους επενδυτές και εν γένει τον ιδιωτικό τομέα, υποθάλποντας διαχρονικά τη διαφθορά και την διαπλοκή.

Το CISD εκφράζει φόβους ότι σήμερα, κάτω από την πίεση μιας οικονομικής διαχείρισης, που νοείται και εκλαμβάνεται με παρωχημένους και συμβατικούς όρους, διακυβεύεται, περισσότερο από ποτέ, ακόμη και η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και κυρίως αυτή της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς η κρίση, πολιτισμική κυρίως, που βιώνει η χώρα τείνει να απαξιώσει το περιβάλλον, απειλεί την βιωσιμότητα της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή και κυρίως τείνει να περιορίσει τα πολιτικά-πολιτιστικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Θεωρεί ότι οι προτεινόμενες διαρθρωτικές αλλαγές που εισήχθησαν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωση και την αναγκαία διαβούλευση, βρίσκουν προβληματισμένη και αντίθετη την ελληνική κοινωνία καθώς δεν συνάδουν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, δεν ανταποκρίνονται στο στόχο της διασφάλισης της αναγκαίας κοινωνικής συναίνεσης και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης του Πολίτη προς την Πολιτεία ούτε και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία (εντός και εκτός Ελλάδος) και απέχουν μακράν από το στόχο της επίτευξης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με βιώσιμο τρόπο, αλλά ακόμη και από τους στόχους που το ίδιο το Ν/Σ θέτει σχετικά με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Στο κείμενο των θέσεων θα βρείτε τα σημεία που θεωρούνται ιδιαίτερα προβληματικά και που αφορούν κύρια σε τροπολογίες που εισήχθησαν πρόσφατα οι οποίες εκτός του ότι δίνουν την αίσθηση «υποτέλειας» και «ξεπουλήματος» του ελληνικού δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα, θεσμοθετούν ειδικά προνόμια υπέρ των υποψηφίων επενδυτών, καταστρατηγώντας ανενδοίαστα βασικές διατάξεις του Συντάγματος, πάγιας νομολογίας του ΣτΕ, αλλά και της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Πρόεδρος του CISD είναι η Μαργαρίτα Καραβασίλη.

2 Σχόλια

  1. Συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια! Λογω ειδικοτητος μπορω στο βαθμο που με χρειαζεσαι να βοηθησω. τα στοιχεια μου, ειναι διαθεσιμα μεσω FB & Twitter , το τηλ: 6946683684. Φιλια!

  2. Καλημερα σας,

    θα ηθελα να σας ευχηθω Χρονια πολλα και καλη επιτυχια στο δυσκολο εργο που αναλαβατε, σε μια εποχη δυσκολη, προκλητικα επικινδυνη για το περι
    βαλλον και τον ανθρωπο.
    Διαβαζοντας το κειμενο για την Ιδρυση του CISD, θα ηθελα να σας ρωτησω αν περιοχες οπως τα προγραμματα Natura 2000, μπορουν να παρουν μια διαφορετικη διασταση, απο το Παρατηρητηριο. Υπαρχει στο μελλον καποια απαντηση η οποια θα «ξελεκιαζει» κατα καποιο τροπο, την συμπεριφορα μας απεναντι στην απραξια η στο τελος παρεμβατικων πραξεων για τις περιοχες αυτες ?

Comments are closed.