Θεσσαλονίκη: αλλαγές στην καθαριότητα με τα νέα έργα στον Σταθμό Μεταφόρτωσης

0
258

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Συνάντηση εργασίας του Αντιδημάρχου Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάση Παππά  με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Ευθύμιο Φωτόπουλο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α), στην περιοχή Φοίνικα.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν, για την τελική αδειοδότηση και την έκδοση άδειας κτιριακής επέκτασης του Σ.Μ.Α.

Ο κ Φωτόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων, στην άριστη συνεργασία που έχει η Περιφέρεια με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας ότι:

«Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και αντιμετωπίζοντας τα χρόνια, σοβαρά και δυσεπίλυτα προβλήματα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της οριστικής αδειοδότησης του ΣΜΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η καθυστέρηση της αδειοδότησης ταλαιπώρησε τις υπηρεσίες. Σήμερα, μετά από όλες αυτές τις ενέργειες του Δήμου Θεσσαλονίκης, λειτουργεί άψογα με όλες τις προδιαγραφές δίπλα σε κατοικημένη περιοχή και σε νοσοκομείο, χωρίς οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα θορύβων, οσμών ή άλλων μολύνσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που θα κατασκευαστούν με την σύγχρονη τεχνολογία θα είναι πιο ασφαλείς και αποδοτικοί».

Το σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης που προβλέπει την δημιουργία 4ης πρέσας  και την επέκταση του συστήματος συμπίεσης απορριμμάτων προκειμένου να εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα η αποκομιδή με την δυνατότητα απορρόφησης μεγαλύτερου όγκου απορριμμάτων, ανέπτυξε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Αθανάσιος Παππάς:

«Η εικόνα που επικρατούσε στους χώρους του ΣΜΑ ήταν αποκαρδιωτική. Η γενικότερη κατάσταση προκαλούσε και περιβαλλοντική επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή και ίσως ακόμη εμπλοκή ενόψει της  τελικής αδειοδότησης του. Όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση της άδειας που οφείλονται  στην  άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά με τον Αντιπεριφερειάρχη ολοκληρώθηκαν θετικά. Με ένα πλήρες σχέδιο συγκεκριμένων και άμεσων ενεργειών με διαφανείς διαδικασίες, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο δομικής ανασυγκρότησης του ΣΜΑ, που οφείλει  εν τέλει να λειτουργήσει ως σταθμός μεταφόρτωσης για την κεντρική και Ανατολική περιοχή του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Στόχος της Διοίκησης παραμένει να εξασφαλιστούν οι αποτελεσματικές υπηρεσίες Καθαριότητας / Ανακύκλωσης που θα επιφέρουν οικονομία κλίμακας και άρτια διαχείριση στις λειτουργίες τους».

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε επίσης και στο πλαίσιο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και της τεχνικής ανασυγκρότησης, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκαν: η ανακατασκευή και επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού κόστους 110.577 €, η συντήρηση του κόστους 70.867 €, η κατασκευή προστατευτικού ηχοφράγματος κόστους 230.010 €, η επισκευή δύο πρεσών κόστους 127.913 €, η επισκευή του πλυντηρίου οχημάτων συνολικού κόστους 49.175,00€ ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Υπηρεσίας και η διαδικασία απομάκρυνσης λυματολάσπης και ελαιωδών προϊόντων.

Ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, τόνισε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για την συνέχιση της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και εξετάστηκαν οι χωροταξικές αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την ενταγμένη πράξη: «Επέκταση του υφιστάμενου Σ.Μ.Α του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την προμήθεια εξοπλισμού για την αύξηση της δυναμικότητας του και εργασίες αναβάθμισης του χώρου λειτουργίας στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πράξη αποτελείται από δυο υποέργα τα οποία είναι:

-Προμήθεια κινητού μηχανολογικού εξοπλισμού για τον ΣΜΑ Πυλαίας  επτά τράκτορες μετά των αντιστοίχων ρυμουλκών και τριανταπέντε κλειστά containers, προϋπολογισμού 3.228.750,00€ και

-Επέκταση του συστήματος συμπίεσης απορριμμάτων και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου του ΣΜΑ Πυλαίας, προϋπολογισμού 3.601.250,00€.

Σχόλια