Ηλεκτρική ενέργεια: ιδιωτικοποιήσεις δικτύων, λιγνιτών και αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζητά η τρόικα

1
12

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την άμεση ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και προώθηση μέσα στο 2013 πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση η τρόικα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Τα εν λόγω μέτρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, περιλαμβάνονται στις προβλεπόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας, που καταγράφονται ως θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων θα γίνει με μεταφορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μέσα στον Οκτώβριο.
Όσον αφορά στις λιγνιτικές μονάδες, η πώλησή τους ζητείται να έχει πραγματοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2013. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες για πιέσεις προς εκποίηση λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης, έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά τη δικαίωση της ΔΕΗ από το Ευρωδικαστήριο σχετικά με τις αιτιάσεις περί δεσπόζουσας θέσης στη λιγνιτική παραγωγή και την απαίτηση της Κομισιόν για ιδιωτικοποίηση λιγνιτών η οποία εντέλει δεν πέρασε.

Τέλος, η τρόικα ζητάει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2013.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στην Ελλάδα της ολιγαρχίας η τρόικα είναι ο μόνος υπερασπιστής της περιουσίας του λαού. Με 3 μέτρα ανεβάζει κατακόρυφα την μετοχή της ΔΕΗ –δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα! – και επομένως τα έσοδα της ιδιωτικοποίησης: Α) Ο στρατηγικός επενδυτής (17%) «μπολιάζει» την ΔΕΗ με το δικό του Α-Rating και κατεβάζει το χρηματοοικονομικό κόστος στο ελάχιστο. Β) Η επιβολή μηνιαίων λογαριασμών μειώνει το Credit Risk στο 1/3 το σημερινού. Γ) Η απαγόρευση λιανικών τιμών κάτω της χονδρικής ανεβάζει κατακόρυφα την κερδοφορία των αποσβεσμένων λιγνιτικών σταθμών.
    Θα ήθελα να δω τις φάτσες των Ελλήνων ολιγαρχων, που περίμεναν σαν τα κοράκια να πάρουν μια φαλιρισμένη ΔΕΗ τσάμπα σαν την Ολυμπιακή, όταν θα βλέπουν την τιμή της ΔΕΗ να απογειώνεται. Τα ψεφτοαριστρά τσιράκια της ντόπιας ολιγαρχίας μέσα στην ΔΕΗ καλό θα ήταν να τα μαζεύουν, γιατι υπάρχουν και εισαγγελείς.

Comments are closed.