Αχελώος: ημερίδα διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας το Σάββατο 20 Οκτωβρίου

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μετά από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και τις δηλώσεις φορέων της Θεσσαλίας για τον Αχελώο οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουν λόγο για ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών της Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλίας «η ουσιαστική ενημέρωση και όχι οι μισές αλήθειες θα βοηθήσουν στη σωστή ενημέρωση όλων των πολιτών και των φορέων της Θεσσαλίας καθώς και στο γόνιμο διάλογο για το σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής του Πηνειού αλλά και του Αχελώου».

Σε αυτό το πλαίσιο οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας διοργανώνουν μια ημερίδα για τον Αχελώο όπου θα ακουστούν απόψεις πολιτικών και ειδικών επιστημόνων καθώς και την άποψη της πλευράς της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι ακολουθείται και στη διαχείριση των υδάτων η ίδια καταστροφική διαχείριση που είχαμε τόσα χρόνια στην οικονομία μας.

Όπως αναφέρουν «το ελληνικό κράτος δανειζόταν χρήματα και τα μοίραζε απλόχερα, χωρίς να σκέφτεται πως θα αποπληρώσουν οι επόμενες γενεές τα δανεικά. Το ίδιο μοντέλο διαχείρισης προτείνουν και για το νερό στα πλαίσια μικροπολιτικών και συνδικαλιστικών παιχνιδιών στη Θεσσαλία. Αφού εξαντλούμε επιφανειακά και μόνιμα υπόγεια αποθέματα νερού της Θεσσαλίας, ζητάμε επιπλέον “δανεικό” νερό από την λεκάνη του Αχελώου (και στο μέλλον δεν ξέρουμε από πού αλλού θα ζητήσουμε) χωρίς να σκεφτόμαστε την εξοικονόμηση και τις άλλες εναλλακτικές λύσεις. Το πρόβλημα αποκτά και οικονομική διάσταση αν εξετάσει κάποιος πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν ήδη στις μελέτες της εκτροπής και σε έργα που δεν εξυπηρετούν. Ποιος τα πλήρωσε; Ποιος είναι υπόλογος για όλα αυτά τα χρήματα που χάθηκαν;

Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα οξύτατο υδατικό πρόβλημα στη θεσσαλική πεδιάδα με επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Το πρόβλημα έχει λύση, μόνο στη βάση μιας νοοτροπίας που στηρίζεται:

* στην εξοικονόμηση νερού,
* στην αποτελεσματική διαχείριση της ζήτησης και
* στην επιστημονικά τεκμηριωμένη προσαρμογή/αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στα διαθέσιμα υδατικά αποθέματα –που δεν είναι λίγα.

Η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 20/10/12 και ώρα 11 π.μ. στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο δήμου Λάρισας.

Οι ομιλητές που θα συμμετάσχουν είναι :
Νικήτας Μυλόπουλος Αν. καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κίμων Χατζημπίρος Αν. καθηγητής ΕΜΠ, Ντίνος Διαμάντος Πρόεδρος ΤΕΕ, Ν. Χρυσόγελος ευρωβουλευτής ΟΠ, ο Σπύρος Δανέλης ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Χονδρός μέλος γραμματείας τμήματος περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, και η Νίκη Φούντα βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αιτωλοακαρνανίας.

Σχόλια