ΑΠΕ: νέα μείωση στις ταρίφες και «πάγωμα» στα φωτοβολταϊκά ζητά η τρόικα

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μείωση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ μέχρι το τέλος του 2013 θέτει, μεταξύ άλλων, ως προϋπόθεση η τρόικα για τη χορήγηση της νέας δόσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr.

Μάλιστα, με βάση τις σχετικές διατυπώσεις, αυτό θα επιτευχθεί με την ανά εξάμηνο αναπροσαρμογή, την αύξηση του λεγόμενου τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, αλλά και τον «εξορθολογισμό» του συστήματος ενίσχυσης των ΑΠΕ.

Η τρόικα πιέζει κυρίως στα θέματα διαφάνειας αναφορικά με την τήρηση του λογαριασμού, ενώ ζητά αλλαγή του συστήματος στήριξης των ΑΠΕ (feed in tariff) ώστε να συμβαδίζει με τα δεδομένα της αγοράς.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα θέματα διαφάνειας, η τρόικα ζητά από αυτό τον μήνα να δημοσιεύει ο λειτουργός της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) σε μηνιαία βάση στοιχεία για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ, με προβολές για όλο το 2013.

Επίσης, ζητά να ακυρωθούν όλες οι αχρησιμοποίητες άδειες για έργα των οποίων η προθεσμία υλοποίησης έληξε, αλλά και να παγώσουν προσωρινά οι νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για την τρόικα το ζητούμενο είναι να πετύχει η χώρα μία μακροχρόνια σταθερή μεταρρύθμιση του καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει στην Κομισιόν αναλυτικό σχέδιο μεταρρύθμισης που θα λαμβάνει υπ΄όψιν τις εξελίξεις στην αγορά και την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ειδικότερα, θα πρέπει να εξεταστούν οι τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και το σύστημα feed-in-premium, σε συνδυασμό με ένα ανώτατο όριο για τον αριθμό των αδειών και τις ενισχύσεις που πρέπει να παρέχονται ανά τεχνολογία.

Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί η διαμόρφωση ενός βιώσιμου και διαφανούς πλαισίου για την τακτική προσαρμογή του τέλους ΑΠΕ.

Οι προτάσεις της τρόικας προκαλούν νέες αβεβαιότητες στους επενδυτές, καθώς μεταβάλλουν σημαντικά το τοπίο των ΑΠΕ, ενώ ωθούν σε νέες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας μέσω της προωθούμενης αύξησης του τέλους ΑΠΕ.

Σχόλια