Ο ΣΥΡΙΖΑ αλληλέγγυος στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την έρευνα για το ειδικό τέλος ακινήτων

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενη από τους βουλευτές Πετράκο Θανάση, Ουζουνίδου Ευγενία και Γελαλή Δημήτρη συναντήθηκε σήμερα (11/10) στη Βουλή με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ. Νίκο Φωτόπουλο.

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα κατόπιν της κατάληψης μελών της ΓΕΝΟΠ στο κέντρο πληροφοριακών συστημάτων της ΔΕΗ την προηγούμενη Κυριακή (7/10) με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για το ΕΕΤΗΔΕ .

Η Αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε σχετικά με την ύπαρξη χαριστικών ρυθμίσεων σε μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων καθώς και για απειλές διώξεων από την διοίκηση της ΔΕΗ για τις αποκαλύψεις αυτές στα ΜΜΕ.

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω της ΔΕΗ καθότι παραβιάζει το Άρθρο 4 §5 περί αναλογικότητας των φορολογικών βαρών. Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει πως “με τις προκλητικές αυτές αλλαγές ευνοούνται μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρών -Μεγάλα ξενοδοχεία έναντι μικρών, το The Mall έναντι των μικρών μαγαζιών-, καζίνο κ.α παραβιάζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης των επιχειρήσεων” και ότι “παρατηρούνται περίεργες αλλαγές (προς τα κάτω) στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες από μεγάλες επιχειρήσεις”.

Η ΓΕΝΟΠ αποδίδει στο ΕΕΤΗΔΕ την κρίση ρευστότητας της ΔΕΗ μαζί με άλλα που προκάλεσε η “δήθεν” όπως αποκαλείται από τους συνδικαλιστές απελευθέρωση αγοράς ενέργειας (Εnerga, Ηellas Power, κτλ) και απλήρωτοι λογαριασμοί από μεγάλους καταναλωτές( Αλουμίνιον Α.Ε. Δημόσιο κτλ).

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έκανε τέλος λόγο για “ανάγκη μιας δημόσιας ΔΕΗ η οποία θα παράγει οικονομική ενέργεια για την ανάπτυξη της χώρας” και έθεσε θέμα έλλειψης προσωπικού που όχι μόνο αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας αλλά θέτει και σε κίνδυνο τις ζωές εργαζομένων.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέφρασε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση της, στην ενέργεια αυτή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που σκοπό είχε να αποκαλύψει την αλήθεια για το ποιος και πόσο πληρώνει για το χαράτσι στα ακίνητα (τέλος ΕΕΤΗΔΕ).

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταγγέλλει την προσπάθεια της τρομοκράτησης των εργαζομένων από την διοίκηση της ΔΕΗ και τη συγκυβέρνηση που στόχο έχει να κουκουλώσει την αποκάλυψη της στυγνής αλήθειας ότι το τέλος ακίνητης περιουσίας (τέλος ΕΕΤΗΔΕ) το πληρώνουν μόνο οι μικροϊδιοκτήτες και όχι αυτοί που κατέχουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (καταφανής παραβίαση του Άρθρου 4 §5 του Συντάγματος ).

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ “το ειρωνικό στο χαράτσι της ακίνητης περιουσίας είναι ότι οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι θα πάρουν τα ακίνητα τους και θα φύγουν στο εξωτερικό (όπως με τις επιχειρήσεις τους π.χ ΦΑΓΕ ) και παρόλα αυτά η συγκυβέρνηση τους ευνοεί φορολογικά εις βάρος όλως των υπολοίπων πολιτών. Επίσης η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστήριξε ότι αν υποστεί δίωξη από την συγκυβέρνηση ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος της ΔΕΗ για την αποκάλυψη στοιχείων που αφορούν την πληρωμή του τέλους ΕΕΤΗΔΕ την ίδια δίωξη πρέπει να υποστεί και η κα Λαγκάρντ που έδωσε την λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού. Επίσης η λίστα που αποκάλυψαν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να μην έχει την ίδια τύχη με την λίστα Λαγκάρντ, δηλαδή να ξεχαστεί στο γραφείο μιας γραμματέας και οι υπουργοί να παίζουν τις κουμπάρες για το ποιος την έχει”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανακοινώνει ότι “θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που σκοπό έχει να αποκαλύψει την αλήθεια για τις ενέργειες και παραλήψεις της συγκυβέρνησης που αποτέλεσμα έχουν την επιβάρυνση του συνόλου των πολιτών της χώρας για να ευνοηθεί μια ισχνή μειοψηφία προνομιούχων. Στα πλαίσια αυτά καταθέτει ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ που παρατηρούνται στο τέλος Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε υπέρ μιας μειοψηφίας μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων και απαιτεί την άμεση κατάργηση του αδίκου και αντισυνταγματικού χαρατσιού”.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στην “καταστροφική πολιτική της κυβέρνηση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ”.

Σημειώνεται πως το χαράτσι της ΔΕΗ θα καταργηθεί ούτως ή άλλως και θα αντικατασταθεί από έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας.

econews

Σχόλια