Το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

0
29

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση απονεμήθηκε το Νομπέλ Ειρήνης για το ρόλο της στην μετατροπή μιας ηπείρου πολέμου σε ήπειρο ειρήνης.

Η ΕΕ και οι προκάτοχοί της συμβάλλουν εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη», δήλωσε στο “Οσλο ο φιλοευρωπαίος πρόεδρος της Επιτροπής και Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρνμπγιορν Γιάγκλαντ.

Η ΕΕ κέρδισε το βραβείο ανάμεσα σε 231 υποψηφίους μεταξύ των οποίων Ρώσοι διαφωνούντες και θρησκευτικοί ηγέτες που αγωνίζονται για τη συμφιλίωση Μουσουλμάνων-Χριστιανών.

Η πενταμελής Νορβηγική Επιτροπή Νομπέλ ορίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Σε συνέχεια της επιλογής της Νορβηγικής Ακαδημίας να απονείμει το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νορβηγική Ακαδημία αξίζει και η ίδια ένα βραβείο Νόμπελ για τη φετινή της επιλογή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μαζικότερη πρωτοβουλία Ειρήνης στην ανθρώπινη ιστορία. Η οικονομική κρίση ξύπνησε παλιές αντιθέσεις και αναζωπύρωσε ξεπερασμένες αντιπαλότητες. Είμαι πεπεισμένος ότι το Νόμπελ ειρήνης θα μας βοηθήσει να ξυπνήσουμε και να εκτιμήσουμε το δώρο της ειρήνης που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και να μην αφήσουμε την ατολμία, τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία να μας οδηγήσουν στα άκρα, στους διχασμούς και στη διάσπαση.

Να παλέψουμε όλοι μαζί για την ολοκλήρωση και υλοποίηση της Ευρώπης της ειρήνης, ελευθερίας, ισότητας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Της Ευρώπης που πρωτοστατεί στην μάχη της ανθρωπότητας απέναντι στις πρωτόγνωρες περιβαλλοντικές απειλές που πρακτικές βασισμένες στον ανταγωνισμό, στην ανισότητα και την επικυριαρχία δημιούργησαν.»

Σχόλια