Χιονοδρομικό Καλαβρύτων: αγώνες Downhill με ποδήλατο (video)

0
69

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε για το φθινόπωρο το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων στους ποδηλάτες, αφού δημιουργήθηκε νέο ποδηλατικό μονοπάτι στο Χελμό και είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τουςαγώνες Downhill για αναβάτες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, το τριήμερο 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2012.

Οι αγώνες διοργανώνονται με την άδεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ΕΟΠ) και αναμένεται να ενθουσιάσουν τους αναβάτες αλλά και τους θεατές αφού το Downhill μονοπάτι έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη και την αγωνία στα ύψη. Οι αγώνες θα πλαισιωθούν με άλματα, πάρτι στο Χελμό και όλα όσα χρειάζονται για ένα απολαυστικό τριήμερο στα φθινοπωρινά Καλάβρυτα.

Το νέο Downhill μονοπάτι στο Χελμό, έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τη μεγάλη κλήση με 490 μ. υψομετρική διαφορά, τις τεχνικές δυσκολίες οι περισσότερες των οποίων συνοδεύονται και από «chicken runs», δηλαδή πιο εύκολες διαδρομές από τις οποίες αποφεύγει κανείς το δύσκολο κομμάτι με κάποιο κόστος σε χρόνο. Έχει ακόμη βράχους, burms, άλματα και drops.

Ξεκινά από την κορυφή του Χελμού σε υψόμετρο 2.350 μ. και καταλήγει 490 μ. πιο χαμηλά, στη Βαθειά Λάκκα. Διασχίζει δύο φορές τη χιονοδρομική πίστα, διέρχεται από τα άλματα του χειμερινού snowpark και το συνολικό μήκος του είναι 2.100 μ.. Έχει πολύ καλή «ροή» κατά τη διάρκεια της κατάβασης αλλά είναι ιδιαίτερα απαιτητικό από άποψη φρένων και ποδηλάτου, όπως επίσης και ικανότητα αναβάτη.

Πρόγραμμα τριημέρου:

Παρασκευή: 10:00-17:30 Ελεύθερες Προπονήσεις

Σάββατο: 10:00-11:00 Αναγνωριστική κατάβαση(πόδια), 11:00-17:30 Προπονήσεις, 10:00-18:00 Άλματα στοfunbag,19:00-Όσο θέλετε Πάρτυ.

Κυριακή: 8:30-11:00 Δοκιμαστικά-Εγγραφές, 11:00-15:00 Προκριματικά, 15:00-18:00 Αγώνας, 18:15 Απονομές στη Βαθειά Λάκκα

Η χρήση του FUNBAG θα είναι δωρεάν για όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στον αγώνα. Για αναβάτες που επιθυμούν αποκλειστικά τη χρήση του FUNBAG, το κόστος ανέρχεται στα 10 Ευρώ.

Πρόσβαση: Ο χώρος διοργάνωσης και τερματισμού είναι η Βαθειά Λάκκα. Οι ενδιαφερόμενοι θα φτάνουν εκεί με δική τους ευθύνη διαμέσου καθαρισμένου και βατού χωματόδρομου. Θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητά τους. Από εκεί κι επάνω, η μετακίνηση γίνεται αποκλειστικά και μόνο με το lift, για όλους, αθλητές και θεατές, καθώς η οδική πρόσβαση πρέπει να είναι ελεύθερη για την απρόσκοπτη και βέλτιστη δυνατή λειτουργία της οργανωτικής δομής. Η ανάβαση με το lift, με την ταχύτητα λειτουργίας που έχει επιλεγεί για τον αναβατήρα είναι λίγο πάνω από 20 λεπτά.

Γενικότερες πληροφορίες για το event:

Θα υπάρχει Ιατρική κάλυψη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τους αθλητές.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν εθελοντές κριτές (20 στον αριθμό) που θα αναφέρουν στην αγωνόδικο επιτροπή τυχόν παραβάσεις αθλητών αλλά και θα επιβλέπουν την ομαλή ροή του αγώνα, διακόπτοντάς τον σε περίπτωση πτώσης αναβάτη ή ατυχήματος.

Έχει εκπονηθεί ειδικό πλάνο πρόσβασης στα σημεία πιθανού ατυχήματος όπως επίσης και πλάνο εκκένωσης του αναβατήρα σε περίπτωση οποιασδήποτε δυσλειτουργίας του.

Θα λειτουργήσει γραμματεία για εγγραφές και ενημέρωση αθλητών και θεατών. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά δώρα και διπλώματα συμμετοχής. Θα κληρωθούν ποδηλατικά δώρα για όλους τους συμμετέχοντες αλλά και ski pass του ΧΚX για το χειμώνα.

Για τον αναβατήρα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδική βάση μεταφοράς των ποδηλάτων η οποία απέκτησε την τελική της μορφή μετά τις πρόσφατες δοκιμές και θα μπει πλέον σε διαδικασία παραγωγής και τοποθέτησης. Ο αναβατήρας Στύγα θα μπορεί να ανεβάζει πάνω από 160 αναβάτες ανά ώρα.

Τα άλματα θα γίνουν στο Fun Bag, επιφάνειας 99 τ.μ. για ατελείωτη ασφαλή πλάκα στο μπαλόνι.

Photo: Apples Photography

Σχόλια