Βρέθηκε γιγάντιος πλανήτης από διαμάντια

0
310

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Διαμαντένιο πλανήτη με μέγεθος διπλάσιο και μάζα οκταπλάσια από τη Γη ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε τροχιά γύρω από ένα κοντινό μας αστέρι.

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά τον πλανήτη πέρυσι, όμως αρχικά υπέθεσαν ότι η χημική του σύσταση ήταν παρόμοια με αυτή της Γης.

Μόνο μετά από λεπτομερή ανάλυση η ομάδα, που απαρτίζεται από Γάλλους και Αμερικανούς επιστήμονες, κατάλαβε ότι ο πλανήτης, εν ονόματι «55 Cancri e» διαφέρει σημαντικά από τη Γη.

Ο πλανήτης φαίνεται να αποτελείται κατά κύριο λόγο από άνθρακα, που όταν υποβάλλεται σε μεγάλη πίεση έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό διαματιών, σίδηρο, καρβίδιο του πυριτίου και πιθανώς κάποια άλλα πυριτικά ορυκτά.

Βάσει της γεωλογικής του σύστασης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 1/3 του πλανήτη «55 Cancri e» θα μπορούσε να καλύπτεται από διαμάντια

«Η επιφάνεια του πλανήτη πιθανότατα καλύπτεται από γραφίτη και διαμάντι παρά νερό και γρανίτη», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Nikku Madhusudhan, από το πανεπιστήμιο Γέιλ.

Η ταχύτητα της τροχιάς του πλανήτη γύρω από το άστρο του είναι τόσο υψηλή που ένα έτος διαρκεί μόλις 18 ώρες.

Λόγω της πολύ κοντινής απόστασης με το αστέρι του ο «55 Cancri e» αναπτύσσει στην επιφάνειά του θερμοκρασίες άνω των 2.148 βαθμών Κελσίου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ύπαρξη ζωής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο «διαμαντένιος πλανήτης», που εντοπίζεται στον αστερισμό του Καρκίνου και απέχει 40 έτη φωτός από τη Γη, ανοίγει νέους δρόμους στη μελέτη γεωχημικών και γεωφυσικών διαδικασιών πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

econews

Σχόλια