Η ζήτηση για συμπληρώματα ωμέγα – 3 αφανίζει τους καρχαρίες

0
20

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με αφανισμό κινδυνεύουν οι καρχαρίες που ζουν σε μεγάλα βάθη, λόγω της αυξημένης ζήτησης για συμπληρώματα ωμέγα – 3.

Το συκώτι τους είναι γεμάτο πολύτιμα έλαια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής.

Το πρόβλημα είναι ότι τα είδη καρχαριών που ζουν σε μεγάλα βάθη αργούν να ωριμάσουν και ξεκινούν να αναπαράγονται στα 35 τους χρόνια.

Τις απειλές που προκύπτουν από το ανελέητο κυνήγι καρχαριών για το συκώτι τους έφερε στο προσκήνιο η ΜΚΟ Oceana, που μάχεται για τη διατήρηση των ωκεανών.

Μάλιστα για την αντιμετώπιση της κατάστασης η οργάνωση ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει στα κράτη μέλη την αγορά ελαίων από καρχαρίες που ζουν σε μεγάλα βάθη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Oceana, κ. Xavier Pastor, η ΕΕ έχει θεσπίσει κανονισμούς για τον περιορισμό του αριθμού των καρχαριών που αλιεύονται για τα πτερύγιά τους, ενώ απαγορεύει την αλίευση πολλών απειλούμενων ειδών καρχαριών.

Το πρόβλημα είναι ότι οι κανόνες δεν απαγορεύουν την πώληση ελαίων καρχαριών που αλιεύονται εκτός των συνόρων της ΕΕ, ένα κενό που οι αλιείς εκμεταλλεύονται στο έπακρο.

«Οι καρχαρίες που ζουν σε μεγάλα βάθη έχουν γίνει ο νέος χρυσός. Έχουν μπει στο στόχαστρο πολλών αλιέων που τους κυνηγούν για τα έλαια του συκωτιού τους, τα οποία χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα διατροφής ωμέγα – 3, καλλυντικά και βιομηχανικά λιπαντικά», τόνισε ο κ. Pastor.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Επιστημών της Βρετανίας, τα έλαια των ψαριών προλαμβάνουν τα κινητικά προβλήματα στους ηλικιωμένους. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα και για τα ζώα, καθώς όπως υποστηρίζουν παλαιότερες μελέτες, εκείνα που τρέφονται με τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3, έχουν μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη.

econews

Σχόλια