ΔΕΗ: ζητά πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος

1
14

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την πλήρη και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς και, ειδικότερα, την πλήρη και ουσιαστική απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος, ζητά η ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στο κόστος και στην ποιότητα της προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

«Ο στόχος της αποτελεσματικής λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού θα επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας ευρύθμως λειτουργούσας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απελευθερωμένης σε όλες τις επί μέρους δραστηριότητες από την παραγωγή μέχρι και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μια τέτοια αγορά η ανάγκη για ρυθμιστική παρέμβαση θα περιορίζεται στο ελάχιστο», αναφέρει η ΔΕΗ μεταξύ άλλων στο κείμενο προτάσεων που κατέθεσε χθες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχετικά με την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, η επιχείρηση προειδοποιεί ότι αν δεν απελευθερωθούν τα τιμολόγια το αργότερο ως το τέλος του Ιουνίου του 2013, θα απαιτηθούν ρυθμιστικές παρεμβάσεις προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία εσόδων και δαπανών στις δραστηριότητες παραγωγής και εμπορίας

Για παράδειγμα ενδέχεται να αποφασιστεί η παραχώρηση ισχύος / ενέργειας μονάδων της σε τρίτους προμηθευτές, μέσα από διαφανείς «μηχανισμούς αγοράς», όπως π.χ. είναι οι δημοπρασίες «εικονικών σταθμών παραγωγής».

Τέλος η ΔΕΗ ζητά την τροποποίηση των κανόνων υποβολής προσφοράς από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην ημερήσια αγορά ρεύματος, την άμεση και πλήρη κατάργηση της προσαύξησης που καταβάλλεται πλέον του μεταβλητού κόστους στο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και τη θέσπιση κατάλληλου μηχανισμού για την διασφάλιση της επάρκειας ισχύος του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις της ΔΕΗ για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σαν έμπειρο στέλεχος ευρωπαϊκού ενεργειακού ομίλου ντράπηκα για την καταγωγή μου, όταν διάβασα την μελετη-προταση της ΡΑΕ για το γαλλικό μοντέλο ιδιοποίησης (όχι ιδιωτικοποίησης) της περιουσίας του λαού και των μετόχων (¨“ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ“). Η μελέτη παραποιεί βασικές αρχές της οικονομίας για να κάνει στο τέλος πρότυπο απελεθερωποίησης την Γαλλία δηλ. την μόνη χώρα της ΕΕ δίπλα στην Ελλάδα που παραβιάζει όλους του κανόνες της αγοράς, χαρίζοντας σε μερικά τζάκια της Γαλλικής βιομηχανίας την περιουσία του γαλλικού λαού σε μορφή τιμών πολύ κάτω από την οριακή τιμή του συστήματος. Καλά θα κάνει η νέα κυβέρνηση να απομακρύνει τον άνθρωπο του ΓΑΠ, κο Βασιλακο από αυτήν την θέση. Δεν μπορείς από την μια να λες ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα και από την άλλη να σκαρφίζεσαι μοντέλα, που θα χαρίσουν το πλεονέκτημα των αποσβεσμένων λιγνιτικών σταθμών, δηλαδή την αξία της ΔΕΗ σε μερικούς ολιγάρχες, συρρικνώνοντας τα έσοδα της ιδιωτικοποίησης.
    Η Τρόικα φυσικά, που δεν ελένχεται απο την ελληνική ολιγαρχία, θα προωθήσει μετα απο την αποφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου αλλαγή του μνημονίου στο μοντέλο ιδιωτικοποίησης, έτσι ώστε η ΔΕΗ να πάει ενιαία σε στρατηγικό επενδυτή. Αυτό ανεβάζει κατακόρυφα την αξία της, ενω οι κύκλοι που λυμαίνονταν δεκαετίες την δημόσια περιουσία και την περιουσία των μικρομετόχων, θα μείνουν με τη χαρά.

Comments are closed.