Αγροτικά φωτοβολταϊκά: παράταση ενός έτους ζητούν βουλευτές της ΝΔ

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έθεσαν με ερώτησή τους στη Βουλή 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας των προβλημάτων χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν και ζητούν να δοθεί παράταση ενός έτους, πλέον του 18μηνου, για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους, «περίπου 6.200 αγρότες έχουν υποβάλλει μέχρι το τέλος του 2010 αιτήματα για να εγκαταστήσουν σε ιδιόκτητη αγροτική γη, φωτοβολταικούς σταθμούς σύμφωνα με το Νόμο 3851/2010. Απ’αυτούς, οι 4.900 αγρότες μέχρι τις 31/12/2011 είχαν λάβει προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ, ενώ μόλις 300 αγροτικοί φωτοβολταικοί σταθμοί λειτουργούν σήμερα».

«Ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τους αγρότες αυτούς, έχει υλοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τις διαδικασίες αδειοδότησης και βρίσκονται σε αδιέξοδο, διότι έχουν προβλήματα με την τράπεζα, η οποία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Έχουν καταβάλλει ίδια κεφάλαια και δεν έχουν τα υπόλοιπα χρήματα, ενώ δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Κινδυνεύει η επένδυσή τους και αυτοί θα χάσουν χρήματα, διότι τίθεται θέμα χρόνου από τη ΔΕΗ για την οριστική απόρριψη του φακέλου της αδείας. Ακόμη, άλλο πρόβλημα, είναι η εμφανής αδυναμία της ΔΕΗ να πραγματοποιήσει όλες αυτές τις συνδέσεις».

Παράλληλα οι βουλευτές επισημαίνουν ότι τον Αύγουστο του 2012 η τιμή πώλησης του ρεύματος μειώθηκε στο μισό, ενώ όταν υπέγραψαν συμβόλαια οι αγρότες ήταν διπλάσια, με αποτέλεσμα πολλές επενδύσεις να παγώσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο οι 21 βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, επισημαίνοντας ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι μια επένδυση με μεγάλα οικονομικά οφέλη για τους αγρότες αλλά και την εθνική οικονομία.

Σχόλια