Βιολογικά προϊόντα “μαϊμού” από 120 παραγωγούς σε 5 νομούς

0
117

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με τη σφραγίδα του “βιολογικού” διακινούσε παράνομα κύκλωμα 120 παραγωγών που δραστηριοποιούνταν σε πέντε νομούς της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν “Τα Νέα” το κύκλωμα εξέδιδε επί χρόνια ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν βιολογικά προϊόντα προκειμένου να εισπράττει επιδοτήσεις από το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το κύκλωμα δρούσε στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς, Άρτας, Πρέβεζας και Φωκίδας.

Εγκέφαλος του κυκλώματος ήταν ένας γεωπόνος-μελετητής ο οποίος διενεργούσε μελέτες προκειμένου οι 120 εμπλεκόμενοι παραγωγοί να ενταχθούν στο βιολογικής καλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, παραποιούσε βεβαιώσεις γνωστής εταιρείας πιστοποίησης στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Στις πλαστές βεβαιώσεις αναφέρονταν ότι οι εκτάσεις των συγκεκριμένων παραγωγών και ο αριθμός των ζώων τους πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ωστόσο μέρος μόνο αυτών κάλυπτε τις προϋποθέσεις.

Τα βιολογικά προϊόντα μαϊμού περιελάμβαναν ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές, κηπευτικά, λαχανικά, πορτοκάλια, καλαμπόκι, κτηνοτροφικά φυτά, τριφύλλι (για ζωοτροφές) κ.ά.

Παρέμβαση για το ζήτημα είχαν κάνει και οι οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟ Ελλάς και ΔΗΩ.

Σχόλια