Φυσικό αέριο: Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για τον αγωγό TAP

0
111

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ ), ο οποίος θα διατρέχει τα εδάφη της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας υπέγραψαν οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δημήτρης Αβραμόπουλος “ο αγωγός θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, στη διαφοροποίηση των διόδων μεταφοράς του αερίου και ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τις οικονομίες μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» και πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο “αποτελεί σημαντικό βήμα σε μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση ενός ενεργειακού ζωτικού έργου, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά».

Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών χωρών για τον TAP θα προχωρήσουν το προσεχές διάστημα ώστε το Μνημόνιο Κατανόησης να μεταφραστεί σε οριστική συμφωνία για την κοινή υλοποίηση του έργου.

O αγωγός φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία διερχόμενος από την Ελλάδα και την Αλβανία προτού περάσει κάτω από την Αδριατική.

Ο ανταγωνιστής του είναι ο Δυτικός ή Μικρός Nabucco, ο οποίος ξεκινάει από τη Βουλγαρία, για να καταλήξει στην Αυστρία (Baumgarten) μέσω της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.

econews

Σχόλια