ΥΠΕΚΑ: συναντήσεις με Βενιζέλο και Πρέσβεις Αυστρίας και Ρωσίας – Τι συζητήθηκε

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Για την στρατηγική, τους σχεδιασμούς και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΥΠΕΚΑ στους τομείς περιβάλλοντος, πολεοδομίας, χωροταξικού σχεδιασμού, χρήσεων γης, ενέργειας, ορυκτών πόρων, υδρογονανθράκων και όλων των συναφών με αυτά, ενημέρωσε διεξοδικά η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τρίτη (25/9) στο Υπουργείο.

Παρόντες ήταν όλοι οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του ΥΠΕΚΑ, ενώ ο κ. Βενιζέλος συνοδευόταν από τον Γραμματέα της Κ.Ο Γιάννη Μανιάτη, την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον εισηγητή της Κ.Ο για θέματα ΥΠΕΚΑ, Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος δήλωσε πως το ΥΠΕΚΑ αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στο “χωροταξικό σχεδιασμό και η συσχέτισή του με τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας”.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε το ρόλο του ΥΠΕΚΑ για τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου και την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και απασχόλησης.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά και στη διπλωματία των αγωγών θέτοντας ως προτεραιότητα την κατασκευή του TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Ζήτησε τέλος την επέκταση της σύμβασης στον Πρίνο τον οποίο χαρακτήρισε ως “εξαιρετικό παράδειγμα πραγματικής άντλησης πετρελαίου, επί δεκαετίες τώρα και περιβαλλοντικής προστασίας, γιατί δεν εθίγη σε τίποτε περιβαλλοντικά μία εξαιρετική περιοχή στη βόρειο Ελλάδα”.

—Συνάντηση Λιβιεράτου με την Πρέσβειρα της Αυστρίας

Την ίδια μέρα ο ΥΠΕΚΑ συνάντησε και την Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, Μελίτα Σούμπερτ.

Ο κ. Λιβιεράτος ανέλυσε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τόσο στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογανανθράκων, όσο και της ενεργειακής διασύνδεσης της χώρας με τη δημιουργία και του Νοτίου Διαδρόμου μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ενώ υπογράμμισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στους ευαίσθητους τομείς των ενεργειακών υποδομών και της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Επιπλέον, ο Υπουργός ΠΕΚΑ αφού αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς Αυστρίας – Ελλάδας σε θέματα χαρτογράφησης και κτηματολογίου κατά την Τρικουπική περίοδο, όταν για πρώτη φορά στη χώρα εισήχθησαν αντίστοιχοι θεσμοί με την αυστριακή υποστήριξη και υπενθύμισε τα μνημειώδη χαρτογραφικά έργα του Ρήγα Βελεστινλή και του Άνθιμου Γαζή τα οποία τυπώθηκαν στη Βιέννη, συζήτησε με την Πρέσβειρα σύγχρονα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού ζητώντας αυστριακά πρότυπα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την εκπόνηση ενός αξιόπιστου, σύγχρονου κτηματολογίου που θα συνδράμει στην ενίσχυση του επενδυτικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος.

Η κα Σούμπερτ, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν στην προώθηση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε συναφή ζητήματα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επεσήμανε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στη κατεύθυνση της επιτάχυνσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης επενδυτικών προτάσεων στον συγκεκριμένο τομέα και επαναβεβαίωσε ότι η προώθηση των ΑΠΕ εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστη πολιτική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

—Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσίας

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου συνάντησε την ίδια μέρα τον Πρέσβη της Ρωσίας, Vladimir I. Chkhikvishvili.

Η συζήτηση που ακολούθησε διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, στο πλαίσιο της χρόνιας φιλίας και καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και επικεντρώθηκε σε ενεργειακά θέματα.

Σχόλια