ΑΡΧΕΛΩΝ: βρέθηκαν πέτρες με κωδικούς παλιών φωλιών καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

0
9

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τον μήνα Σεπτέμβρη η ωοτοκία της Caretta-caretta έχει πια ολοκληρωθεί. Βρισκόμαστε πλέον αποκλειστικά στην περίοδο εκκόλαψης των νεοσσών. Καθήκον επομένως των εθελοντών του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ είναι όχι ο εντοπισμός των νέων φωλιών, αλλά η προστασία των ήδη υπαρχουσών και φυσικά ο καθορισμός της εκκολαψιμότητας τους.

Μετά την πάροδο δηλαδή δέκα ημερών από την εκκόλαψη κάθε φωλιάς, γίνεται η εκσκαφή της, ούτως ώστε να ταξινομηθεί και καταμετρηθεί το περιεχόμενό της και να καθοριστεί η επιτυχία της εκκολαψιμότητάς της.

Κατά την διάρκεια εκσκαφών που έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες, οι εθελοντές του προγράμματος του Κυπαρισσιακού κόλπου βρήκαν στην παραλία κάτι που έχει «ανεκτίμητη αξία» για τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ: τρεις πέτρες που φέρουν τους κωδικούς φωλιών από προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα βρέθηκε μία πέτρα από το 2010, μία από το 1998 και μία από το 1994. Όλες είχαν συντηρηθεί τέλεια στην άμμο και οι κωδικοί και ημερομηνίες ανεύρεσης των φωλιών διακρίνονται ξεκάθαρα.

Αυτά ακριβώς τα ευρήματα θύμισαν σε όλους την 30ετή πλέον προσπάθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των οικοσυστημάτων της.

Μια προσπάθεια που δεν θα είχε επιτυχία χωρίς την παρουσία των ανθρώπων του Συλλόγου, δηλαδή των στελεχών και φυσικά των εθελοντών του, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι αφιερώνουν τον χρόνο και την ενέργειά τους στην επίτευξη αυτού του τόσο σημαντικού στόχου.

Σχόλια