Οργανικό φωτοβολταϊκό με απόδοση-ρεκόρ 5,5% από Imec και Solvay

0
31

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την κατασκευή ενός οργανικού φωτοβολταϊκού με απόδοση-ρεκόρ της τάξης του 5,5% ανακοίνωσαν η Imec και η εταιρεία χημικών Solvay.

Την απόδοση του φωτοβολταϊκού πιστοποίησε η Newport.

Η αύξηση της απόδοσης θεωρείται βασική προϋπόθεση της διείσδυσης των οργανικών φωτοβολταϊκών στην αγορά και της επιτυχούς εμπορικής εκμετάλλευσης της τεχνολογίας.

Οι δύο εταιρείες ανέπτυξαν μια καινοτόμο αρχιτεκτονική αντεστραμμένης ετεροδομής, ενώ τον ημιαγωγό  ActivInk προμήθευσε η  Polyera.

Ως πλεονεκτήματα των οργανικών φωτοβολταϊκών εντοπίζονται o καλός συντελεστής μορφής (form factor), η υψηλή απόδοση σε εσωτερικούς χώρους, η δυνατότητα παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα και η χαμηλή κεφαλαιακή επένδυση που απαιτείται.

Επίσης, η απόδοσή τους δεν εξαρτάται από την ένταση και τη γωνία εισαγωγής της ηλιακής ακτινοβολίας. Έτσι, τα οργανικά φωτοβολταϊκά είναι ιδανικά για εφαρμογές σε προσόψεις κτηρίων και παράθυρα, αλλά και ενδύματα ή υποδήματα.

Από την άλλη πλευρά, τα οργανικά φωτοβολταϊκά μειονεκτούν σε σύγκριση με τις συμβατικές γκοφρέτες πυριτίου ως προς την απόδοση, η οποία κινείται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και στο χρόνο ζωής.

Η τεχνολογία της Imec για πολυμερή φωτοβολταϊκά βελτιστοποιεί τη διαχείριση της φωτεινής ακτινοβολίας, αλλά και την ευστάθεια του συστήματος.

Η απόδοση 5,5% επιτεύχθηκε σε ένα φωτοβολταϊκό επιφάνειας 16 τετρ. εκατοστών.

econews

Σχόλια