Οικιακά φωτοβολταϊκά: Υπογραφές συμπαράστασης συλλέγει ο Σύνδεσμος «Ήλιος»

1
17

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στην αγορά των οικιακών Φωτοβολταϊκών,  μετά τις αποφάσεις για την νέα τιμολογιακή πολιτική, τον αποκλεισμό της Πελοποννήσου και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Εύβοιας, ανοίγουν τον δρόμο της ανεργίας σε 25-30.000 νέους Επιστήμονες & Τεχνικούς, δημιουργώντας ένα νέο αδιέξοδο σε αυτούς και τις οικογένειές τους» αναφέρει ο Σύνδεσμος Ήλιος σε επιστολή του προς τον Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Ο Σύνδεσμος ζητάει συνάντηση με τον υφυπουργό και προχωρά σε συλλογή υπογραφών για τα οικιακά φωτοβολταϊκά.

Σε σχετικό κείμενο που εξέδωσε ο «Ήλιος» αναφέρει τα κάτωθι:

«Ζητάμε την συμπαράσταση σας στο αγώνα μας για τους εξής  λόγους.

1ον]  για να μην μείνουν  Άνεργοι 25-30.000 νέοι Επιστήμονες και Τεχνικοί  που ασχολούνται με τα Οικιακά Φωτοβολταϊκά  στην χώρα μας , άνευ λόγου και αιτίας .

2ον]Για  να μπορούν Χιλιάδες Ελληνικές Οικογένειες  να συμμετέχουν στην διανομή του παραγόμενου  Ενεργειακού  πλούτου της Χώρας μας  από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στηρίζοντας το εισόδημα τους   και όχι αυτός ο πλούτος να πηγαίνει στις τσέπες λίγων.

3ον] Για να μείνει ο παραγόμενος πλούτος από τον Αέρα και τον Ήλιο στην  Χώρα μας και να μην μεταφερθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Εξωτερικού  και αυτός.

—ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Α] Ο Υφυπουργός Ενέργειας κος ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ αποφάσισε στις 10/8/2012 την αιφνιδιαστική μείωση της εγγυημένης τιμής των Οικιακών Φωτοβολταϊκών κατά 47% επικαλούμενος  ελλείμματα της ΔΕΗ, τα οποία όμως δεν οφείλονται στα Οικιακά Φωτοβολταικά.

Β] Η ΡΑΕ [Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας] αποφάσισε την  1/8/2012 και δημοσίευσε αρκετά αργότερα, ότι το δίκτυο της Πελοποννήσου είναι κορεσμένο, σταματώντας κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Πελοπόννησο σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στην απόφαση της φρόντισε να συμπεριλάβει εκ των υστέρων και τα Οικιακά  Φωτοβολταικά, με σκεπτικό που δεν στέκει ούτε Επιστημονικά ούτε Τεχνικά, όπως εξαιρετικά αποδεικνύει η απόφαση του Τ.Ε.Ε Δυτικής Ελλάδος.

Ταυτόχρονα   η ΡΑΕ είχε φροντίσει να αδειοδοτήσει με 1.000Mw ξένη εταιρία, ενώ κυκλοφορεί ότι παρ’ολο τον κορεσμό θα κάνει εξαιρέσεις για κάποιες μεγάλες επενδύσεις στην Πελοπόννησο .

Οι δύο προαναφερόμενες αποφάσεις  είχαν σαν άμεσο αποτέλεσμα την ανεργία 2.000-3.000 νεων Επιστημόνων και Τεχνικών που απασχολούνταν άμεσα και έμμεσα στην αγορά των Οικιακών Φωτοβολταικών της Πελοποννήσου  και τον Οικονομικό μαρασμό των ίδιων και των Οικογενειών τους.

Παράλληλα  η απόφαση του κου Υφυπουργού, προετοιμάζει την σταδιακή  είσοδο στην ανεργία  χιλιάδων Νέων Επιστημόνων και Τεχνικών σε όλη την Ελλάδα, διότι με την απόφαση του μειώνει στο ελάχιστο εάν δεν μηδενίζει την αγορά των  Οικιακών Φωτοβολταϊκών ,που απασχολούσε 25-30.000 κατά κύριο λόγο νέους Επιστήμονες και Τεχνικούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους,  τις οικογένειες τους αλλά και την Εθνική Οικονομία .

Η ΑΛΗΘΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Τα ελλείμματα της ΔΕΗ δεν προέρχονται από τα Φωτοβολταικά.

Η επίκληση επιχειρημάτων περί επιβάρυνσης και δημιουργίας ελλειμμάτων στη ΔΕΗ δεν στέκει διότι :

Τα ελλείμματα της ΔΕΗ προέρχονται κατά κύριο λόγο από τους απλήρωτους λογαριασμούς και το μεγάλο χρέους που της άφησαν οι εταιρείες που έκλεισαν (energa κ.λπ.)

Τα ελλείμματα της ΔΕΗ αυξήθηκαν διότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Ιανουάριο του 2012 για την εξάλειψη των ελλειμμάτων , δεν υλοποιήθηκαν  ποτέ, όχι βέβαια με ευθύνη των Οικιακών παραγωγών.

Τα ελλείμματα της ΔΕΗ δεν προέρχονται από τα Φωτοβολταικά, αλλά από το γεγονός ότι το  τέλος Ανανεώσιμων Πηγών που πληρώνουμε όλοι μας , μετατράπηκε σε ΕΤΜΕΑΡ και εξ αυτού το 60% πηγαίνει σε άλλες πηγές ενέργειας και όχι στις ΑΠΕ (ορυκτά, φυσικό αέριο, κ.λπ.) (Δες κοινή ανακοίνωση Τύπου ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΝΕ, ΕΜΥΕ, ΕΛΛΕΒΙΟΜ, για το ΕΤΜΕΑΡ)

Η επιβάρυνση του καταναλωτή για τις ΑΠΕ δεν θα υπερβαίνει το 1,00€ το μήνα. (Δες κοινή ανακοίνωση Τύπου ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΝΕ, ΕΜΥΕ, ΕΛΛΕΒΙΟΜ, για το ΕΤΜΕΑΡ)

Τα έσοδα του κράτους , εάν άφηναν την εξέλιξη της ανάπτυξης των οικιακών Φωτοβολταϊκών θα ήταν μόνο από το ΦΠΑ 460.000.000,00€(δείγμα 100.000,00 σπιτιών).

Το ανακυκλούμενο χρήμα στις περιφερειακές αγορές θα ήταν 600.εκ.€ το οποίο «μοχλευμένο» με συντελεστή 4 θα παρήγαγε τουλάχιστον 2,4 δις ευρώ τζίρο σε εσωτερικό  περιφερειακό επίπεδο, [αφαιρούμε το ποσοστό των εισαγωγών], αφού οι προσδοκίες τζίρου α’ κύκλου αναμενόταν στα 2δις ευρώ. Εξ αυτών το κράτος θα εισέπραττε ως φόρο τουλάχιστον 480εκ.  ευρώ από το κύκλο χρήματος , ενώ το Φ.Π.Α του  <μοχλευμένου χρήματος>  θα έφτανε τα 550εκ.ευρώ τουλάχιστον.[2,4δις.ευρώ Χ23%] .Η εκτίμηση είναι στατική, μια δυναμική της εκτίμηση θα ανέβαζε αυτά τα μεγέθη αρκετά.

Σύνολο εσόδων Κράτους άνω του 1,5δις ,χωρίς να υπολογίζουμε τους φόρους από την κυκλική ροή του παραγόμενου χρήματος.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η απόφαση του Υφυπουργού κου ΑΣΗΜΑΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι τουλάχιστον άστοχη Οικονομοτεχνικά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ  ΑΚΥΡΗ

Διότι:

1]Τα οικιακά Φωτοβολταικά όχι μόνο δεν επιβαρύνουν το δίκτυο, τουναντίον συνεισφέρουν στην ευσταθή λειτουργία του, όπως εξαιρετικά αποδεικνύει το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος. [αποφ. ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος  Αρ.Πρ.1543] και  οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  ΕΕ L153/18/6/2010].

Άρα επιστημονοτεχνικά η απόφαση της ΡΑΕ δεν στέκει.

2]Τα Οικιακά Φωτοβολταικά  εξαιρούνται από τυχόν διαπιστώσεις κορεσμού του Δικτύου.
[παρ.2 αρθρο 7 Υ.Α ΦΕΚ Β1079/2009  και ΦΕΚ 1557/22/9/2010].
Άρα νομικά είναι άκυρος ο ισχυρισμός της Ρ.Α.Ε περί κορεσμού του δικτύου της Πελοποννήσου.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1ον]Χιλιάδες νέοι  άμεσα  ή εν δυνάμει άνεργοι, κυρίως νέοι Επιστήμονες και Τεχνικοί.

2ον] Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη Χώρα, στερούνται από ένα καθαρό εισοδηματικό στήριγμα στα λεηλατούμενα  καθημερινώς ή μηδενιζόμενα λόγω ανεργίας εισοδήματα τους.  Παράλληλα θα συμμετείχαν στην μεγαλύτερη προσπάθεια που έγινε ποτέ για την ενεργειακή Αυτονόμηση της Χώρας , κάτι που θα ενίσχυε την ελλειμματική αισιοδοξία όλων μας για ένα καλύτερο αύριο της Χώρας.

Τα στοιχεία για τους ισχυρισμούς μας  τα αντλούμε και  επικυρώνονται από απόψεις και μελέτες ανεξάρτητων φορέων όπως Τ.Ε.Ε, GREENPEACE, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και άλλοι.

Κυρία και Κύριε,

Το αίτημά μας δεν είναι συντεχνιακό. Είναι μείζον πολιτικό ζήτημα η διανομή του παραγόμενου πλούτου της Χώρας από την παραγωγή ενέργειας από την χρήση του Ήλιου μας και τον Αέρα.

Οι τελευταίες αποφάσεις και ενέργειες του Υφυπουργού Ενέργειας κου Ασημάκη Παπαγεωργίου όσο και της Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) ευνοούν τα μεγάλα συμφέροντα και ακυρώνουν χιλιάδες νοικοκυριά που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη διανομή αυτού του πλούτου ενισχύοντας έτσι το λεηλατημένο εισόδημα τους.

Ρωτάμε:

Ενέργεια από όλους και για όλους ή ενέργεια από λίγους , ο πλούτος σε λίγους  και οι πολλοί  θα συνεχίσουν να πληρώνουν;

Διαχείριση αυτού του πλούτου της χώρας από λίγους και για λίγους ή από πολλούς και για τους πολλούς;

Ζητάμε:

Την υπογραφή σου και την στήριξη σου, ώστε να ανασταλεί η απόφαση του Υφυπουργού Ενέργειας κου Ασημάκη Παπαγεωργίου για τα οικιακά φωτοβολταικά και της Ρ.Α.Ε. για τον αποκλεισμό της Πελοποννήσου και να ξεκινήσει διάλογος με πραγματικά τεχνικά και οικονομικά στοιχεία Ανεξάρτητων φορέων. (Πανεπιστήμια, Greenpeace, κ.λπ.)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολυ καλο αρθρο.Συνεχιστε κοντρα στην ακομα μια ασυνεπεια του κρατους.

Comments are closed.