Εκπαιδευμένες κατσίκες γλυτώνουν δισεκατομμύρια στον αγροτικό τομέα

2
177

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεγάλα οφέλη στον αγροτικό τομέα αναμένεται να φέρει η έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που κατάφεραν να ελέγξουν τις διατροφικές συνήθειες μηρυκαστικών, με αποτέλεσμα να τρέφονται με παρασιτικά φυτά και όχι με φύλλα ελιάς ή αμπελόφυλλα.

Για να εμποδίσουν τα ζιζάνια και τα παρασιτικά φυτά να «πνίξουν» τα πολύτιμα δέντρα τους (ελαιόδεντρα, αμπέλια και οπωροφόρα), οι αγρότες ξοδεύουν χρόνο και χρήμα αγοράζοντας παρασιτοκτόνα και ειδικό εξοπλισμό, κάτι που έχει και περιβαλλοντικές συνέπειες καθώς τα χημικά μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ωστόσο, επιστήμονες του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα υποστηρίζουν ότι υπάρχει ανέξοδη λύση για την εξάλειψη των ζιζανίων, προστατεύοντας ταυτόχρονα την τσέπη των γεωργών αλλά και το περιβάλλον.

Το μυστικό κρύβεται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των μηρυκαστικών.

Αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες, πεινασμένα πρόβατα και κατσίκες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα αμπελόφυλλα και τα φύλλα ελιάς, «ξεπαστρεύοντας» αποκλειστικά τα παρασιτικά φυτά που «πνίγουν» τα δέντρα.

Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Μέσω της «ελεγχόμενης αποστροφής γεύσης», που καθορίζει τις γευστικές προτιμήσεις.

Στην ουσία πρόκειται για έναν φυσικό αμυντικό μηχανισμό που αναπτύσσουν τα ζώα όταν μαθαίνουν ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες έχουν τοξικές ιδιότητες.

Για να πετύχουν αυτή την «αποστροφή» οι ερευνητές τάισαν κατσίκες και πρόβατα με φύλλα ελιάς και βλαστούς που είχαν εμποτιστεί με χλωριούχο λίθιο.

Το χλωριούχο λίθιο χρησιμοποιείται στην ιατρική για τη ρύθμιση της διάθεσης και στην προκειμένη εφαρμόστηκε με στόχο να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των ζώων.

Με μια δόση της συγκεκριμένης ουσίας τα πρόβατα και οι κατσίκες απέρριψαν από την πρώτη μέρα τα φύλλα ελιάς και η συμπεριφορά τους άλλαξε ριζικά συγκριτικά με άλλα ζώα του ίδιου είδους.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς αφήνουν ελπίδες για σημαντική μείωση των ζιζανιοκτόνων στη γεωργία.

econews

2 Σχόλια

  1. δυστυχώς για μένα και τις κατσίκες μου δεν διάβασα αυτό το αρθρο ένα χρόνο νωρίτερα. Τις είχα ελεύθερες σε ένα ελαιώνα 10 στρεμματων ( δεν μπορώ να βλέπω ζώα δεμένα). Τρέφονταν , αναπαράγωνταν μονες τους, δεν μου αρρώστησαν ποτέ. το μόνο πρόβλημα ήταν η προτίμηση τους στα ελαιόδεντρα, στα φύλα και τον φλοιό. ¨Οσα πλέγματα και να έβαζα αυτά τα κατέστρεφαν. Αναγκάστηκα να τις δώσω. Η αγάπη μου όμως για την κτηνοτροφία με οδήγησε χθες να αγοράσω μια προβατίνα δεν ξέρω αν θα μου βγει σε καλό. τωρα μετά από δυο χρόνια έρευνας πιστεύω ότι θα έχει βρεθεί ένας τρόπος να αλλαχθεί η συμπεριφορά τους. θα ρωτήσω την κτηνίατρο της περιοχής μου αν ξέρει κάτι.

  2. πάντως η εμπειρία μου με τις κατσίκες μου έδειξε πόσο χρήσιμα για την ισοροπία έιναι τα μηρυκαστικά. Πριν τις κατσίκες έδεινα πολλά λεφτά για το φρεζάρισμα του χωραφιου ώστε να μην μας φάνε τα φίδια και για να φαίνεται το χωράφι περιποιημένο. μετά όχι μόνο το διατηρούσαν ανέξοδα σε άριστη κατάσταση κορυφολογώντας σιγά σιγά τα χόρτα αλλά το λύπαιναω κιόλας ανέξοδα. Στην google μάλιστα έιχα διαβάσει ότι τις χρησιμοποιούσαν για να κουρεύουν το γκαζόν τους. έφτανε να. περάσει ένα κοπάδι κατσίκες και ..έτοιμο

Comments are closed.