Προστατευόμενο γεωπάρκο η Λέσβος με απόφαση της Unesco

0
54

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που προστατεύονται από την Unesco εντάχθηκε το νησί της Λέσβου, σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, την εξέλιξη ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.

Ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας κατατέθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2011 από τον δήμο Λέσβου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, προστατευόταν από την Unesco  μόνο η περιοχή των απολιθωμένων δένδρων στο Σίγρι, στο δυτικό τμήμα της νήσου.

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αποτελεί ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει εκατοντάδες ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς δένδρων τα οποία σκεπάσθηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.

Μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης  αποκαλύπτονται τμήματα κορμών, κλαδιά, ρίζες, καρποί και φύλλα δένδρων καθώς και απολιθωμένα οστά ζώων.

Σημαντικές απολιθωματοφόρες περιοχές συναντώνται επίσης στην παράκτια ζώνη αλλά και στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λέσβου.

Στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους συναντώνται επίσης εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι, που μαρτυρούν την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα κατά το παρελθόν.

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί παράθυρο στην γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου τα τελευταία 20.000.000 χρόνια. Με  Προεδρικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Σχόλια