Με κερί μέλισσας το αρχαιότερο σφράγισμα

0
35

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Το αρχαιότερο σφράγισμα δοντιού, φτιαγμένο από κερί μέλισσας, ανακάλυψαν τυχαία Ιταλοί ερευνητές μελετώντας μια ανθρώπινη γνάθο, ηλικίας 6,5 χιλιάδων ετών, που βρέθηκε στη Σλοβενία.

Η απολιθωμένη γνάθος εκτιμάται ότι ανήκει σε άνθρωπο ηλικίας 24 ως 30 ετών, βρέθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα έξω από το χωριό Λόντσε της Σλοβενίας και έκτοτε εκτίθεται σε μουσείο της γειτονικής Τεργέστης, στην Ιταλία.

«Η γνάθος βρισκόταν στο μουσείο 101 χρόνια όμως κανείς δεν είχε παρατηρήσει κάτι περίεργο», τόνισε σε δηλώσεις του ο Claudio Tuniz, από το Διεθνές Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής στην Τεργέστη.

Ωστόσο, όταν ο Claudio χρησιμοποίησε το εύρημα για να εξετάσει μια καινούρια συσκευή απεικόνισης με ακτίνες Χ, διαπίστωσε πως στον κυνόδοντα είχε προσκολληθεί ένα άγνωστο υλικό.

Από τη διενέργεια εξετάσεων προέκυψε ότι το υλικό ήταν κερί μέλισσας που χρησιμοποιήθηκε για να γεμίσει μια μεγάλη ρωγμή  και την τρύπα που είχε δημιουργηθεί στο δόντι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το σφράγισμα τοποθετήθηκε στο δόντι λίγο πριν ή μετά το θάνατο του άνδρα και θεωρούν πιθανό το σενάριο το κερί μέλισσας να χρησιμοποιήθηκε για να τον ανακουφίσει από τον πόνο και την ευαισθησία στη ρωγμή.

econews

Σχόλια