Το ποδήλατο έχει την τιμητική του σε Κιλκίς και Τζουμέρκα

0
85

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σημαντικές εκδηλώσεις με επίκεντρο το ποδήλατο διοργανώνουν από τη μια πλευρά ο Δήμος Κιλκίς και από την άλλη φορείς των Τζουμέρκων στην οροσειρά της Πίνδου το τριήμερο 21-23 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα:

—Κιλκίς

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης (16-22 Σεπτεμβρίου) και με στόχο την προώθηση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης εντός της πόλης, ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ποδηλάτου Κιλκίς προγραμματίζει για την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 μια μεγάλη ποδηλατοδρομία στο κέντρο της πόλης.

Η ποδηλατική διαδρομή θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα από την Πλατεία Ειρήνης, θα εξελιχθεί στους δρομους της πόλης και θα καταλήξει στον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου στην “Γιορτή Κρουστών” που διοργανώνει το Τμήμα Κρουστών του Ο.ΠΟ.Ν.Γ.Α. Δήμου Κιλκίς.

Η διαφορετική μουσική αυτή εκδήλωση, περιλαμβάνει επιτόπιο Εργαστήρι Κρουστών στις 19:30 και μια ενδιαφέρουσα συναυλία Κρουστών στις 20:30 με τη συμμετοχή και του Πολυάνειου Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκίς.

Ο Δήμος Κιλκίς απευθύνει ανοικτό κάλεσμα σε όλους τους δημότες ανεξαρτήτως ηλικίας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της ημέρας, αφήνοντας τα αυτοκίνητα στο σπίτι και επιλέγοντας διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης με λιγότερη ρύπανση, χωρίς κόστος, αλλά και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σημειώνεται τέλος, ότι η δημοτική αρχή Κιλκίς αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να προχωρήσει η ανάπλαση της 21ης Ιουνίου -που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων και  τη δημιουργία ποδηλατόδρομου-,  ανέλαβε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της τη δέσμευση για την δρομολόγηση αλλά και την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη υποβάλει αίτημα για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και αναμένει την έγκρισή του.

—Στα Τζουμέρκα

Το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ορεινή Σύγκλιση (ΚΕΔΡΟΣ), ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου διοργανώνουν στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012,  τον 1ο μαραθώνιο αγώνα ορεινού ποδηλάτου στα Τζουμέρκα, (Tzoumerka Bike Marathon).

Πιο αναλυτικά θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω αγώνες:

—Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου

Tzoumerka Bike Marathon – Συνολική απόσταση που θα διανύσουν οι συμμετέχοντες: 85 χλμ.  Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9.00πμ. στο Δασικό Χωριό που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καταρράκτη. Οι διαγωνιζόμενοι θα διέλθουν από τα χωριά Καταρράκτη, Άγναντα, Πράμαντα, Μελισσουργούς, Κάτω Κωστηλάτα, Βουργαρέλι και ο τερματισμός θα γίνει στο Δασικό Χωριό. Πρόκειται για έναν απαιτητικό αγώνα στον οποίο οι αθλητές θα διανύσουν 25,7 χλμ σε άσφαλτο, 55,4 χλμ σε χωματόδρομο, 1,4 χλμ. σε μονοπάτια και 2,4 χλμ. σε τσιμεντένιους δρόμους. Στον αγώνα αυτό μπορούν να πάρουν μέρος σε χωριστή κατηγορία και αθλητές με ηλεκτρικά ποδήλατα.

—Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου

1. Tzoumerka Bike – Συνολική απόσταση που θα διανύσουν οι συμμετέχοντες: 26,5 χλμ.  Για τους λάτρεις του ποδηλάτου θα διοργανωθεί ένας μικρότερος αγώνα. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10.00 πμ. στο χωριό Πράμαντα, και οι συμμετέχοντες θα διέλθουν από τα χωριά Άγναντα, Καταρράκτη και θα τερματίσουν στο Δασικό Χωριό. Ο αγώνας αυτός είναι πιο εύκολος και προσφέρεται για όλους όσους ασχολούνται με την ορεινή ποδηλασία. Οι συμμετέχοντες θα διανύσουν 5,7 χλμ. σε άσφαλτο, 18,9 χλμ. σε χωματόδρομο και 0,9 χλμ σε μονοπάτι.  Στον αγώνα αυτό μπορούν να πάρουν μέρος σε ξεχωριστή κατηγορία και αθλητές με ηλεκτρικά ποδήλατα.

2. Τρέχω με το σκύλο μου – Συνολική απόσταση που θα διανύσουν οι συμμετέχοντες: 3 χλμ. Επιδιώκοντας τη προώθηση φιλοζωικών αισθημάτων, θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ένας αγώνας όπου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τρέχουν μαζί με το σκύλο τους σε ανηφορικό χωματόδρομο και μονοπάτι. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί από το χωριό Μικροσπηλιά και ο τερματισμός θα γίνει στο Δασικό Χωριό.

Για τα παιδιά και τους λάτρεις του ποδηλάτου θα γίνουν μικρότεροι αγώνες ταχύτητας και δεξιοτεχνίας στο Δασικό Χωριό.

Όσοι αθλητές εγγραφούν μέχρι την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου θα έχουν, από τη διοργάνωση, ομαδική ασφάλεια για τους αγώνες. Οι αθλητές που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή εγκαίρως, θα συμμετέχουν στους αγώνες χωρίς να είναι ασφαλισμένοι.

—ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ TZOUMERKA BIKE MARATHON

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012
08.45 πμ : Ενημέρωση αθλητών για τον μαραθώνιο αγώνα 85 χλμ.
09.00 πμ : Εκκίνηση μαραθωνίου αγώνα 85 χλμ.
10.00 πμ-12.00 μμ: Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας  4-12 ετών
12.00 μμ: Παιδικοί αγώνες ποδηλασίας στο δασικό χωριό ΚΕΔΡΟΣ
16.00-18.00 μμ: Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 4-12 ετών
20.00 μμ: Απονομές αθλητών
21.00 μμ: Μουσική βραδιά

Στον Μαραθώνιο αγώνα θα υπάρχουν:

  • Μια μοτοσυκλέτα που θα βρίσκετε στην κεφαλή του αγώνα
  • Ένα αυτοκίνητο στο τέλος των αγωνιζόμενων αθλητών για εγκαταλείψεις και τυχών προβλήματα που μπορούν να προκύψουν
  • Δύο  σταθερά σημεία τεχνικής υποστήριξης των ποδηλάτων

Α.   Το πρώτο στο σπήλαιο «Ανεμότρυπα» πριν τα Πράμαντα, στο 22ο  χλμ
Β.   Το δεύτερο στο Βουλγαρέλι στο 66ο χλμ.

  • Οκτώ  σημεία ελέγχου
  • Εφτά  τροφοδοσίες

Δύο  σημεία ελεγχόμενου χρόνου περάσματος (πόρτες) αθλητών

Α. Το πρώτο σημείο θα είναι στην είσοδο του χωριού Μελισσουργοί στο 30ο  χλμ. και σε χρονικό διάστημα τριών ωρών από την εκκίνηση. Αθλητής που θα έρθει μετά τις τρεις ώρες θα επιστρέφει στην εκκίνηση με μεταφορικό μέσο της διοργάνωσης. Σε περίπτωση που ο αθλητής θέλει να συνεχίσει, θα παραδίδει τον αριθμό συμμετοχής του και θα διανύει την υπόλοιπη διαδρομή με δική του ευθύνη και χωρίς την υποστήριξη της διοργάνωσης.

Β. Το δεύτερο σημείο θα είναι στο Βουργαρέλι, στην διασταύρωση για Κυψέλη στο 66ο χλμ. και σε χρονικό διάστημα εφτά ωρών από την εκκίνηση. Αθλητής που θα έρθει μετά τις εφτά ώρες θα επιστρέφει στην εκκίνηση με μεταφορικό μέσο της διοργάνωσης. Σε περίπτωση που ο αθλητής θέλει να συνεχίσει, θα παραδίδει τον αριθμό συμμετοχής του και θα διανύει την υπόλοιπη διαδρομή  με δική του ευθύνη και χωρίς την υποστήριξη της διοργάνωσης.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

10.00 πμ : Εκκίνηση του αγώνα 25 χλμ. από το χωριό Πράμαντα
10.00 πμ-14.00 μμ: Εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 4-12 ετών
10.30 πμ: Εκκίνηση του αγώνα «Τρέχω με τον σκύλο μου» από το χωριό Μικροσπηλιά
12.00 μμ: Αγώνες δεξιοτεχνίας
13.00 μμ: Απονομές σε όλους τους αγώνες

Στον αγώνα των 25 χλμ. θα υπάρχουν

  • Μια μοτοσυκλέτα που θα βρίσκετε στην κεφαλή του αγώνα
  • Ένα αυτοκίνητο στο τέλος των αγωνιζόμενων αθλητών για εγκαταλείψεις και τυχών προβλήματα που μπορούν να προκύψουν
  • Τέσσερα  σημεία ελέγχου
  • Δύο  τροφοδοσίες

Η διαδρομή έχει ήδη καθαριστεί όπου ήταν αναγκαίο από διεθνή ομάδα εθελοντών με τη συνεργασία της ΕΛΙΞ, ενώ η σήμανση των διαδρομών θα γίνει με επαναχρησιμοποιούμενα σημάδια, επιδιώκοντας να μην επιβαρύνουμε ούτε στο ελάχιστο την αισθητική του περιβάλλοντος σε όλη τη διαδρομή του.

Ο αγώνας έχει την έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, ενώ υποστήριξη στη διοργάνωσή του θα προσφέρουν το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ Ιωαννίνων, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Άρτας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Άρτας, ο Σύλλογος Θεοδωριάνων «Οι Ορεινοί», το νερό «Πηγές Κωστηλάτας», το κατάστημα ποδηλατικού εξοπλισμού 2ΤΡΟΧΟΙ, εθελοντές και άλλοι.

Σχόλια