Καρκίνος σε πειραματόζωα που τράφηκαν με μεταλλαγμένα

0
239

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Νέες αντιδράσεις κατά των μεταλλαγμένων αναμένεται να πυροδοτήσει γαλλική έρευνα που υποστηρίζει ότι πειραματόζωα (αρουραίοι) που τράφηκαν με μεταλλαγμένο καλαμπόκι της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Monsanto εμφάνισαν καρκινικούς όγκους και βλάβες στα νεφρά και το συκώτι.

Αντίστοιχα συμπτώματα παρουσίασαν οι αρουραίοι που, στο πλαίσιο της γαλλικής έρευνας, ήπιαν νερό που περιείχε το παρασιτοκτόνο Roundup της ίδιας εταιρείας.

Μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης, που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καέν, η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές για την υγεία και τη δημόσια ασφάλεια να αξιολογήσουν τα ευρήματα αλλά και να προωθήσουν τη μελέτη στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες χορήγησαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μια ομάδα αρουραίων μεταλλαγμένο καλαμπόκι NK603, μια ποικιλία ανθεκτική στο παρασιτοκτόνο Roundup της Monsanto.

Παράλληλα χορήγησαν σε μια δεύτερη ομάδα αρουραίων νερό που περιείχε το παρασιτοκτόνο Roundup, σε ποσότητες που είναι επιτρεπτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Gilles-Eric Seralini, και στις δυο περιπτώσεις τα πειραματόζωα εμφάνισαν μαστικούς όγκους και προβλήματα στο συκώτι και τα νεφρά, ενώ πέθαναν νωρίτερα από άλλους αρουραίους που ακολούθησαν κανονικό διατροφολόγιο.

Πιο συγκεκριμένα, το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών αρουραίων πέθανε πρόωρα.

Ειδικά τα θηλυκά, σε ηλικία δυο ετών είχαν αναπτύξει, σε ποσοστό από 50% ως 80%, ως και τρεις μεγάλους όγκους, που τα εμπόδιζαν ακόμα και να αναπνεύσουν.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Monsanto, Thomas Helscher, ανέφερε ότι η εταιρεία θα εξετάσει εξονυχιστικά την έρευνα,  τονίζοντας ωστόσο ότι άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ασφαλή.

Επιπλέον, ορισμένοι επιστήμονες κατέκριναν το γεγονός ότι οι Γάλλοι ερευνητές χρησιμοποίησαν στο πείραμά τους τον συγκεκριμένο τύπο αρουραίου (albino Sprague-Dawley), υποστηρίζοντας ότι έχει την τάση να αναπτύσσει καρκινικούς όγκους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Food and Chemical Toxicology».

econews

Σχόλια