Βραβείο $10 εκατ. για το πιο φθηνό φωτοβολταϊκό σε στέγη

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεγάλο μέρος του κόστους ενός φωτοβολταϊκού δεν προέρχεται από τα ίδια τα πάνελ, αλλά από την εγκατάσταση και τη σύνδεση με το δίκτυο.

Το “μερίδιο” της εγκατάστασης επί του συνολικού κόστους έχει αυξηθεί το τελευταίο έτος εξαιτίας της συρρίκνωσης που καταγράφεται στις τιμές του εξοπλισμού παγκοσμίως (υπολογίζεται σε 400% την τελευταία τετραετία).

Προκειμένου να ενισχύσει την καινοτομία και να καταστήσει την ηλιακή ενέργεια ακόμα πιο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θέσπισε το βραβείο SunShot.

Το έπαθλο είναι 10 εκατ. δολάρια για τις πρώτες τρεις ομάδες που θα αποδείξουν επανειλημμένα ότι τα κόστη που δεν αφορούν εξοπλισμό -ή αλλιώς το κόστος εγκατάστασης και σύνδεσης-, μπορεί να είναι κάτω από 1 δολάριο ανά Βατ. Οι εγκαταστάσεις αφορούν σε φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών και επιχειρήσεων.

Ο στόχος αυτός μεταφράζεται σε μείωση του ελαστικού κόστους εγκατάστασης ενός ηλιακού συστήματος, όπως αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις και σύνδεση στο δίκτυο κατά 65%.

Μέσα από το βραβείο SunShot, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θέτει ως στόχο τη διαμόρφωση του “ελαστικού” κόστους που δεν αφορά σε εξοπλισμό στα 0,60 δολάρια ανά Βατ .

Κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, οι ομάδες που θα προχωρήσουν θα πρέπει εγκαταστήσουν 5000 φωτοβολταϊκά συστήματα οροφής, μικρής ισχύος (2-15 Κιλοβάτ) με μέσο κόστος (χωρίς εξοπλισμό) της τάξης του 1 δολαρίου ανά Βατ.

Στη δεύτερη φάση θα αξιολογηθεί η επιχειρηματική βιωσιμότητα των ομάδων οι οποίες θα κληθούν να εγκαταστήσουν ακόμα 1000 φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ο διαγωνισμός θα τρέξει μέσα στο 2015.

Ο πρώτος νικητής θα εισπράξει 7 εκατ. δολ., ο δεύτερος 2 εκατ. δολ. και το τρίτος 1 εκατ. δολ.

Παράλληλα στον πρώτο νικητή θα απονεμηθεί το Βραβείο του πιο Οικονομικού Φωτοβολταϊκού σε Στέγη στις ΗΠΑ.

Photo: Flickr/CC By 2.0

econews

Σχόλια