ΠΑΣΥΦ: προπαγάνδα κατά των φωτοβολταϊκών από οργανωμένα συμφέροντα

1
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε μείωση του συνολικού κόστους της ηλεκτροπαραγωγής οδηγεί η διείσδυσή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), κατηγορώντας διάφορους κύκλους και συμφέροντα για προπαγάνδα κατά των φωτοβολταϊκών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΥΦ:

«Το τελευταίο διάστημα, επιχειρείται, από διάφορους κύκλους και συμφέροντα, να βρεθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά τα φωτοβολταϊκά στο στόχαστρο της κοινωνίας, στην οποία επιχειρούν να υποβάλλουν την εντύπωση ότι η διείσδυσή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο οδηγεί σε αύξηση του ρεύματος που πληρώνει ο καταναλωτής.

Πρόκειται για προπαγάνδα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.  Όπως έχει αποδειχτεί άλλωστε σε αρκετές χώρες, η μεγάλη διείσδυση φωτοβολταϊκών αλλά και των υπολοίπων ΑΠΕ, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το συνολικό κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και αυτό πρέπει να μεταφράζεται σε μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών.

Αντίθετα στη χώρα μας με τον απολύτως στρεβλό τρόπο υπολογισμού του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), του  κατ’ ευφημισμό ονομαζόμενου «Τέλους ΑΠΕ», βρισκόμαστε μπροστά στο παράλογο φαινόμενο, στο όνομα των ΑΠΕ να επιδοτούνται αδρά τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, στο οποίο εκείνη την περίοδο ήταν Γενικός Διευθυντής ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, μόνον το 40% του ΕΤΜΕΑΡ αντιστοιχεί στην ενίσχυση των ΑΠΕ.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα η διείσδυση των ΑΠΕ εξοικονομεί κόστος για το ηλεκτρικό σύστημα, καθώς, κάθε Μεγαβατώρα από ΑΠΕ που εγχέεται, αντικαθιστά αντίστοιχη ποσότητα ρυπογόνου και ακριβού ρεύματος. Ειδικά μάλιστα για τα φωτοβολταϊκά, τα οποία δίνουν ενέργεια τις ώρες της αιχμής της ζήτησης, η εξοικονόμηση είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2013, οπότε καταργείται η δωρεάν διάθεση δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, το κόστος παραγωγής από μονάδες λιγνίτη και φυσικού αερίου θα εκτοξευθεί, οπότε το κόστος που θα εξοικονομείται από την διείσδυση των ΑΠΕ θα είναι ακόμα πιο μεγάλο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η μελέτη του ΙΟΒΕ: «η µεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ δεν οδηγεί σε αύξηση της χρέωσης καταναλωτή, µετά την κατάργηση της δωρεάν διάθεσης δικαιωµάτων CO2 το 2013. Οι ΑΠΕ µειώνουν το κόστος για δικαιώµατα εκποµπών CO2. Παράλληλα µειώνουν την Οριακή Τιµή Συστήµατος και συνεισφέρουν ισχύ στο σύστηµα».

Πρέπει τέλος να τονιστεί ότι τα λόμπι των ορυκτών καυσίμων έχουν κάθε λόγο να συντηρούν τους μύθους για τη συμβολή των ΑΠΕ στο κόστος ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά και να αντιδρούν στην περεταίρω επέκτασή τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε οργανωμένες ομάδες που αντιτίθενται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, λειτουργώντας δήθεν στο όνομα των συμφερόντων των καταναλωτών, αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των κολοσσών του φυσικού αερίου».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ποιος τους δυσφημίζει? Χωρίς αέριο δεν υπάρχουν ΑΠΕ, δεν μπορεί να κάνει τόσο load following ο λιγνίτης (ή το κάρβουνο). Τα αιολικά κοστίζουν 50% πάνω από το αέριο, ονομαστικά, και με δεδομένη την υποκατάσταση κατά το πολύ το μισό από όσο λένε ότι εγχέουν (μετρημένο στην Ιρλανδία) , 100% πάνω. Τα φ/β κάτι κάνουν με ισχύ αιχμής αλλά κοστίζουν 200-300 €/ΜΓΒΩ, 3-5 ΦΟΡΕΣ(!) πιο ακριβά από το αέριο. Και ΔΕΝ υποκαθιστούν ισχύ βάσης, το εμπέδωσαν και οι Γερμανοί που λάλισαν και γυρίζουν σε κάρβουνο και πυρηνικά. Τέλειωσε το παραμύθι. Πάμε σε πράσινα οικολογικά πέλετς τώρα. Να καίμε αυτά για ρεύμα, χαχαχαάαχα!

Comments are closed.