Τα κινητά τηλέφωνα δεν βλάπτουν την υγεία – Έρευνα

0
157

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την αθωότητα των κινητών τηλεφώνων υπερασπίζονται Νορβηγοί επιστήμονες που μετά από έρευνα υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία από κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία».

Η μελέτη διεξήχθη από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που διορίστηκε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες αξιολόγησαν τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλού επιπέδου, που παράγονται από ραδιοπομπούς.

Τα πεδία αυτά δημιουργούνται γύρω από τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα τηλέφωνα και δίκτυα, τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, τους αναμεταδότες, τους ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς και άλλου είδους εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, από την έρευνα δεν βρέθηκαν στοιχεία που να συνδέουν τα πεδία χαμηλού επιπέδου με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, αντρική στειρότητα, προβλήματα αναπαραγωγής ή μεταβολές στο ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό σύστημα.

«Δεν λέμε ότι τα προβλήματα είναι φανταστικά, όμως πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα αυτά έχουν άλλες αιτίες και δεν πηγάζουν από τις φυσικές επιπτώσεις αδύναμων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων», τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, παραθέτοντας το παράδειγμα του κινητού τηλεφώνου.

«Όταν κρατάμε το τηλέφωνο στο αυτί μας για αρκετή ώρα, η περιοχή γύρω από το αυτί κοκκινίζει. Αυτό είναι ακτινοβολία; Όχι. Απλά το δέρμα ζεσταίνεται λίγο από τη θερμότητα της μπαταρίας και όχι από τον ραδιοαναμεταδότη στο τηλέφωνο», αναφέρουν οι επιστήμονες εξηγώντας ότι τα κινητά δεν ενοχοποιούνται για όλα τα προβλήματα.

econews

Σχόλια