Φωτοβολταϊκά: οι στρεβλώσεις καταστρέφουν τον κλάδο

0
10

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα προβλήματα που προκάλεσαν στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και την ενεργειακή αγορά τα νέα μέτρα του ΥΠΕΚΑ για τη μείωση των εγγυημένων τιμών και την αναστολή των αδειοδοτήσεων αναλύει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ημερησία» ο Νικόλαος Καλογεράκης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καλογεράκης, οι ΑΠΕ και ειδικά τα φωτοβολταϊκά φορολογούνται μέχρι το τελευταίο ευρώ και παρότι δεν εισπράττουν, καλούνται να πληρώσουν έκτακτη ειδική εισφορά, κάτι που καταστρατηγεί εικοσαετείς συμβάσεις και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες.

Δυστυχώς οι νέες αναστολές δανειοδοτήσεων και οι τεράστιες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, που φθάνουν μέχρι και στο 46,8%, υπερβαίνουν κατά πολύ την πραγματική μείωση του κόστους εξοπλισμού ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τα επιτόκια δανεισμού που ξεπερνούν σήμερα το 10%, υπονομεύοντας τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά.

Προβλήματα στην ενεργειακή αγορά

Για να λυθούν τα προβλήματα στην ενεργειακή αγορά θα πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις, με κυριότερες την άμεση επιδότηση 1,37 δισ. ευρώ το χρόνο, αλλά και την έμμεση στήριξη από το ίδιο το ΕΤΜΕΑΡ καθώς το 60% των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές, κατευθύνεται τελικά προς τα ορυκτά καύσιμα.

Σήμερα η καθυστέρηση πληρωμών ξεπερνά τους 4 με 5 μήνες τη στιγμή που οι συμβάσεις αναφέρονται σε μηνιαίες πληρωμές, με αποτέλεσμα τα δάνεια των επενδυτών να «κοκκινίζουν» στις τράπεζες και να επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας.

Στρεβλώσεις

Επειδή με το υπάρχον σύστημα είσπραξης των χρημάτων για το ταμείο των ΑΠΕ το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) διά των μελών του θα προκαλέσει τη σύγκληση και δημιουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών για έλεγχο και κατάληξη σε πόρισμα του λόγου που δεν γίνονται πληρωμές, όπως αναφέρεται στη σύμβαση πώλησης.

Σχόλια