Οικιακά φωτοβολταϊκά: επικερδής επένδυση παρά τις μειωμένες ταρίφες

2
51

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επικερδής επένδυση εξακολουθεί να θεωρείται, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, η εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών, παρά τη μείωση των εγγυημένων τιμών.

Δεδομένου ότι η νέα εγγυημένη τιμή έπεσε στα 0,25 ευρώ από 0,495 ευρώ προηγουμένως, οι αποσβέσεις «εξπρές» εντός τριετίας έπαψαν να ισχύουν, ωστόσο και πάλι το ετήσιο κέρδος παραμένει ελκυστικό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παράλληλα με τη μείωση των εγγυημένων τιμών σημειώθηκε δραματική μείωση του κόστους εξοπλισμού και εγκατάστασης, κάτι που καθιστά προσιτή την επένδυση, αφού υπόσχεται απόσβεση σε 5 με 6 χρόνια.

Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα σύστημα 10 kW το οποίο θα παράγει 14.000 kWh – 14.500 kWh  τον χρόνο, το συνολικό ετήσιο έσοδο πλέον ανέρχεται περίπου στα 3.500 ευρώ.

Αν η αρχική επένδυση ανέρχεται σε 18.000 – 20.000 ευρώ, η απόσβεση γίνεται εντός έξι ετών. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα και η εγγυημένη τιμή ισχύουν για 25 χρόνια, τα υπόλοιπα 19 χρόνια αναμένονται κέρδη άνω των 65.000 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκπρόσωποι του χώρου εκτιμούν ότι ο κλάδος των οικιακών φωτοβολταϊκών δεν θα να υποστεί πλήγμα αλλά αντιθέτως προβλέπουν συντήρηση, ενδεχομένως και ανάπτυξη.

2 Σχόλια

  1. Ίσως παραμένει επικερδής η επένδυση με απόσβεση ΧΩΡΙΣ δανεισμό στα 6 χρόνια, αλλά η άποψη για συντήρηση και ίσως ανάπτυξη του κλαδου είναι για γέλια. Ούτε ένας στους 50 πλέον δε θα προχωρήσει στην εγκατάσταση και είναι θέμα χρόνου τα «μαγαζιά» με αποκλειστική ενασχόληση (=είδα φως και μπήκα) την εγκατάσταση Φ/Β να κλείσουν.

  2. Δεν ελκυστική επενδυση ,διοτι η ελκυστικοτητα μιοας επενδυσης δεν εξαρταται μπονο απο την μακροχρονια αποδοση ,αλλα και απο το περιβαλλον εξελιξης της.
    Στην χωρα μας , το περιβαλλον επενδυσεων ειναι το πιο ανασφαλες στον κοσμο σημερα και επιτεινεται απο διαροες και παραπληροφορησεις οπως ενδεχομενη φορολογια , πτωχευση της Δ.Ε.Η. ,πιθανη πτωχευση του Κρατους κ.α
    οχωρος δεν μου δινει την δυνατοτητα ολοκληρωσης των αποψεων μου, δυστυχως .Αυτά

Comments are closed.