Ενοικιαστήριο σε 40 ελληνικά νησιά

0
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σαράντα ακατοίκητα νησιά τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ενοικίασης για χρονικό διάστημα 50 ετών έχει εντοπίσει το Ταμείο Αξιοποίησης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το Bloomberg επικαλείται δηλώσεις του στελέχους του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπρατζή σύμφωνα με τις οποίες έχουν εντοπιστεί σημεία “με καλό έδαφος, κοντά στην ενδοχώρα και με καλές υποδομές”. Ο κ. Ταπρατζής σημειώνει πως  «η νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να τα πουλήσουμε και δεν θέλουμε να το κάνουμε». Άλλωστε θεωρείται πως η μέθοδος του leasing θα αποφέρει περισσότερα οικονομικά οφέλη και θα προσελκύσει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον σε σύγκριση με την πώληση.

Η επιφάνεια των επιλεγέντων νησιών κυμαίνεται από 500.000 τ.μ. έως 3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υψηλού επιπέδου τουριστικές εγκαταστάσεις, με περίοδο χρηματοδοτικής μίσθωσης από 30 έως 50 χρόνια.

Ωστόσο, ο κ. Ταπραντζής δεν κατονόμασε συγκεκριμένα νησιά.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να συγκεντρώσει 50 δισ. Ευρώ έως το 2020 από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές του Μνημονίου και της τρόικα.

Το ταμείο εξέτασε 562 από τα περίπου 6.000 νησιά που υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ για να προχωρήσει το σχέδιο θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να μειωθεί ο αριθμός των απαιτούμενων αδειών.

Το δημοσίευμα δεν αναφέρει εάν θα τεθούν περιβαλλοντικοί όροι παραχώρησης και εκμετάλλευσης των νησιών

econews

Σχόλια