ΔΕΗ: αναβάλλεται το φωτοβολταϊκό Μεγαλόπολης

1
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την απόφαση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη ανακοίνωσε η ΔΕΗ, λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης του έργου.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, λόγω των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών και της αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότη του έργου, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, «Μελέτη, Προμήθεια, Μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών Σταθμών ονομαστικής ισχύος 39MW και 11MW αντιστοίχως, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας».

Υπενθυμίζεται ότι μετά από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό η εταιρεία J&P ΑΒΑΞ αναδείχθηκε μειοδότης, τον Δεκέμβριο του 2011. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι θα διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και κατασκευής του έργου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η συμμετοχή του κράτους οδηγεί στην σίγουρη χρεοκοπία: Επειδή η πιστοληπτική ικανότητα μιας επιχείρησης δεν είναι ποτέ υψηλότερη από αυτή του πλειοψηφικού μετόχου, όλες οι κρατικές εταιρίες είναι καταδικασμένες σε χρεοκοπία. Καμιά διεθνής τράπεζα δεν τις δανείζει οικιοθελως, όταν -ακομα και μονοπώλια σα την ΔΕΗ- έχουν C-Rating και καμιά ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαθέσει λεφτά των φορολογούμενων της για να ζούνε οι Έλληνες το σοσιαλιστικό τους όνειρο. Με εξαίρεση των Γάλλων δεν υπάρχουν κρατικές ΔΕΗ πουθενά στην ΕΕ.
    «Μπολιάζοντας» ο στρατηγικός επενδυτής την ΔΕΗ με το δικό του Α-Rating κατεβάζει το χρηματοοικονομικό κόστος στο ελάχιστο και ανεβάζει την κερδοφορία της κατακόρυφα. Η αξία της ΔΕΗ θα πολλαπλασιαστεί φτάνοντας τα επίπεδα της πορτογαλικής ΔΕΗ , που ιδιωτικοποιήθηκε τέλος του 2012 σε 15-πλασια τιμή από την σημερινή κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, και το κράτος θα γεμίσει τα ταμία του.

    Η επιλογή των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι, αν θα ταχθούν με μια ΓΕΝΟΠ που βλέπει την διασφάλιση των προνομίων της στον στραγγαλισμό της ΔΕΗ από το χρεοκοπημένο κράτος ή αν θέλουν να δουλέψουν σε μια ισχυρή ιδιωτική ΔΕΗ, που θα μπορεί να επενδύει κατοχυρώνοντας την ισχυρή θέση της στην αγορά.

    Η μόνη επιλογή του Έλληνα πολίτη είναι, αν θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την ΔΕΗ που θα γεμίσει τα ταμία του κράτους όπως στην Πορτογαλία ή αν θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία για να χαριστεί μετά με διαδικασίες επείγοντος στη ελληνική ολιγαρχία. Όποιος αρνείται την ιδιωτικοποίηση δεν είναι ούτε αριστερός ούτε πατριώτης αλλά πιόνι της ντόπιας ολιγαρχίας, που περιμένει σαν το κοράκι.

Comments are closed.