Φωτοβολταϊκά: προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την έκτακτη εισφορά

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προτίθεται να προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), σε περίπτωση που προχωρήσουν οι τροπολογίες του υπουργείου Ενέργειας για την έκτακτη εισφορά στις εν λειτουργία μονάδες ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Σύνδεσμος έχει ήδη έρθει σε επαφή με Αυστριακή δικηγορική εταιρεία, που ειδικεύεται σε αγωγές εναντίον κρατών.

Η εταιρεία εκτιμά ότι «στην περίπτωση διοικητικής πράξη που επηρεάζει την εγγυημένη τιμή που έχει υπογραφεί, οι επενδυτές πρέπει να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του ελληνικού δημοσίου, το οποίο είναι δεδομένο ότι θα καταδικαστεί».

Πληροφορίες πάντως θέλουν τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μ. Παπαγεωργίου, να καταθέτει με την πρώτη ευκαιρία τροπολογίες για τη μείωση του χρόνου υλοποίησης της επένδυσης από τη στιγμή που θα υπογραφεί συμβόλαιο με τον ΛΑΓΗΕ, αλλά και για την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των υφιστάμενων παραγωγών ΑΠΕ.

Η έκτακτη εισφορά εκτιμάται ότι θα είναι διαφορετική ανάλογα με την τεχνολογία, το μέγεθος και το κόστος της επένδυσης, την απόσβεση, το ύψος της εγγυημένης τιμής. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Το ύψος της εισφοράς, με χρονική διάρκεια τουλάχιστον δυο χρόνια, θα έχει «ταβάνι» το 20% για φωτοβολταϊκά που απολαμβάνουν τις μέγιστες εγγυημένες τιμές.

Το ποσοστό θα κλιμακώνεται προς τα κάτω για λιγότερο “ευνοημένα” έργα και άλλες τεχνολογίες.

Σχόλια